BLITZ

 

Oameni și măști

RISE Project a efectuat o anchetă cu privire la măștile care ajung în România și rezultatul a fost uimitor. Din cele 60.000 de companii care produc în China măști medicale jumătate nu existau anul trecut, înainte de pandemie. Măștile sunt puse în vânzare online și pe grupuri de facebook, unde se negociază în cantități de zeci de milioane intrând în România cu documente neconforme și false. 70 la sută din importuri sunt „Made în China” și au pătruns la noi prin vămile Otopeni, Timișoara și Constanța. RISE a descoperit peste 25 de certificate false folosite pentru comercializarea a milioane de măști încă de la începutul pandemiei. Recent, la o achiziție făcută de Spitalul din Timișoara din 25.000 de mii de măști 12.500 erau neconforme. Nevăzând aceste afaceri dubioase, Iohannis și Orban ne îndeamnă să purtăm mască.

Iohannis a renunțat la navetă

Sibiul a intrat în carantină abia după 8 zile de negocieri, în data de 13 noiembrie, dar cu data de 16 efectiv, pentru ca Iohannis să poată merge acasă să își ia schimburi și zacuscă. Și iată că a doua duminică a rămas în București după șase ani de zile. Ce să facă? Aici nu poate merge la biserică și atunci a mers în control la Spitalul Clinic Fundeni. La conferința de presă acesta afirma: „Am ținut să vin astăzi aici pentru a le transmite medicilor de terapie intensivă că efortul este apreciat și, cel mai important, salvează vieți”. Dacă Sibiul nu era în carantină, nu „ținea să vină” aici. Întrebat de un ziarist de ce azi nu a plecat la Sibiu, acesta a răspuns: „Avem multă treabă în București”. Interesant răspuns. Asta înseamnă că timp de șase ani de zile nu a avut treabă duminica decât la Sibiu, cu doamna la biserică, la tenis și la schi.

Ca turca-n lemne

Raluca Turcan, primvice premier, a făcut anunțul prin care spune că „autoritățile au luat măsuri pentru nerăspândirea coronavirusului și îndeamnă populația să sesizeze organele de control dacă acestea dacă de Crăciun și Revelion la petreceri în familie vor fi mai mult decât 20 de persoane”. Așadar, trebuie să fim turnători și să-i numărăm pe musafiri prin gaura cheii, că poliția nu poate intra în casă decât cu mandat și asta ar însemna ca procurorii și judecătorii să petreacă la serviciu. Ca să nu-i mai turnăm pe vecini, vom suna la ușă și le vom cere să ne… toarne și nouă un pahar de șampanie. Stabiliți și câte pahare bem și câte sarmale mâncăm cu masca pe figură și scăpăm de virus. Apropo! Când jucăm Perinița, avem voie să ne pupăm fără mască?

Gheorghe Marinel


 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved