BLITZ 1131

Poziția de drepți cu crosa la picior

Fără să aibă nicio poziție, fără a negocia (precum alții) sau a se opune unei măsuri stabilite la Bruxelles, Iohannis, în poziție de drepți acceptă totul. Participarea sa la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice nu a fost precedată de nicio informare, chiar dacă declara că schimbările climatice reprezintă o prioritate a mandatului său. În schimb, după ce Joe Biden, președintele SUA, i-a strâns mâna (bine că nu i-a dat și ăsta o șapcă, cum i-a dat Trump ca să semneze pentru cedarea gazului de sub Marea Neagră în proporție de 90 la sută lor și doar 10 la sută nouă), după ce a afișat poza pe toate rețelele de socializare pentru a-și întări poziția, ne-a informat că a fost de acord ca în țara noastră SUA să instaleze centrale nucleare modulare. Centrale de ultimă generație care nu sunt testate în SUA sau în altă țară. Ne-am angajat ca până în 2030 să închidem toate minele de cărbune, asta în condițiile în care Germania și Polonia, cele mai mari producătoare de lignit din lume, au planuri serioase de reconversie și investiții pe termen lung. La noi vor fi închise centralele pe cărbune și în locul lor vor fi amplasate centralele nucleare modulare? Când și cum, fără autorizarea Agenției Internaționale a Energiei Atomice, nu se știe. Asta numai de a sta drepți pentru imagine în fața partenerului strategic. Din cauza creșterii prețurilor la gaze, electricitate, motorină și benzină, va stinge Iohannis luminița de la capătul tunelului? Și ca să ne arate că este și sub influența Germaniei, când a văzut că aici se instalează la putere social democrații a devenit imediat un om de stânga. S-a vindecat de „ciuma roșie” și conlucrează cu social –democrații din România. Asta e poziție de drepți cu crosa la picior.

Cîțu-i ocrotește pe români

Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat peste 22 de companii multinaționale care au încălcat legea în cadrul campaniei frauduloase cu reduceri de Black Friday. Prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile și prin modul incorect de calcul al prețului redus, cumpărătorii au fost induși în eroare. Dacă ar fi cunoscut realitatea, luau o altă decizie, a transmis ANPC. Printre firmele sancționate arătate în comunicatul ANPC se numără Altex, Jysk, Flanco, eMag, Zara, H&M. Totodată, au fost găsite neconcordanțe între prețul afișat la raft și prețul de la casa de marcat, prețuri ilizibile, prețul vechi nebarat și acoperit de eticheta cu cel nou, etichetare dublă etc. Amenzile în valoare de 359.000 lei au fost completate cu propunerea dispunerii unor măsuri de încetare a practicii comerciale incorecte. Și pentru că a îndrăznit să-și facă datoria, să aplice legea și companiilor străine, șeful ANPC, Claudiu Daniel Dolot a fost demis de Florin Cîțu. Normal. Cum de a avut curajul să amendeze companiile străine, au sărit ambasadele în sus. Nu i-o fi rușine lui Dolot!? Companiile astea hrănesc poporul, noi nu producem nimic. De ce să-i amendeze? Ei încasează miliarde, pleacă cu profitul dincolo, noi nu-i impozităm și Dolot îi amendează? Rușine! Afară cu el. În locul lui a fos instalat vicepreședintele instituției, Mihai Culeafa. Cu leafa mai mare și mai cuminte.

Ne-ndopăm cu Salmonella

Sute de tone de alimente care nu erau conforme au fost retrase și distruse în magazinele din România. Anul acesta s-a înregistrat o creștere cu 30-40 la sută a alertelor alimentare, fie că a fost vorba de peste zece tone de carne de pasăre infectate cu Salmonella sau legume și fructe cu pesticide ori pește cu listeria. Vicepreședintele ANSVA, Mihai Ponea afirmă că încearcă să informeze consumatorul despre tipul, lotul și alte elemente de identificare astfel încât aceștia să îl poată returna magazinului, dar cel mai mult este ca să se proceseze carnea de pasăre la peste 70 de grade, când Salmonella poate fi distrusă. Păi, cel mai bine ar fi să stați acasă și să lăsați consumatorii să depisteze, să returneze și să amendeze pe cine trebuie. De ce ajung în magazine asemenea produse? De ce se vând și nu și le distrug ei? Sau vă este frică să amendați sau să închideți sursa, domnule Ponea? Pe 17 noiembrie, cu două zile înaite de demiterea șefului ANPC, a fost demis și șeful dumneavoastră, Robert Viorel Chioveanu. Acum aveți posibilitatea să acționați, că nu mai are cine să le țină parte celor care ne contaminează. Cîțu nu mai este.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved