BLITZ 1129

Băsescu trebuie să fie curat?

Cu câtă celeritate a fost judecat și condamnat Liviu Dragnea și nu numai el. Deci, s-a putut. Numai dosarul lui Traian Băsescu în care se judecă colaborarea sa cu Securitatea se tot amână. Dosarul a fost înregistrat în iunie 2020 la instanța supremă după ce în septembrie 2019 Curtea de Apel București a admis acțiunea CNSAS și a decis că a colaborat cu Securitatea. Nouă luni le-a trebuit magistraților pentru a motiva această decizie. Și după ce, în sfârșit, instanța supremă a dispus începerea procesului abia pe 5 noiembrie 2021, la aproape un an și jumătate de la primirea dosarului a hotărât să … amâne procesul pe 25 februarie 2022. Motivul fiind acela că Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice este parte din proces și trebuie să citească actele din dosar. Așadar, Ciuvică va citi dosarul în trei luni, timp în care judecătorii se pot pensiona și dosarul va fi luat de alții care, la rândul lor îl vor studia câțiva ani. Parcă se face totul pentru ca basmaua de marinar de la gâtul lui Băsescu să iasă curată. Altfel, pierde pensia specială, casa, biroul, sepepiștii. Să trăiți bine!

Lemnul de foc interzis din 2023

În România, aproape jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne de foc, în timp ce în mediul rural circa 85 la sută folosesc această sursă pentru încălzire, care s-a scumpit cu 50 la sută în ultimii ani. Doar 3 din 10 români sunt racordați la gaze, însă autoritățile vor să elimine încălzirea pe lemne până în 2013. Cei care nu sunt racordați la gaze nu vor putea să nu se mai încălzească cu lemne. Mai pun pe ei două pături și se încălzesc. Energia e destul de scumpă și nu au nicio șansă la cea electrică. Pentru a se racorda la gaze costă mult, iar peste 50 la sută din localitățile rurale nu sunt racordate la rețeaua națională. Cu doar trei procente a avansat rețeua de gaze în țara noastră anul trecut, ajungând la 45.500 kilometri. Asta în timp ce alte state europene care nu beneficiază de resurse naturale au rețele de trei ori mai mari decât la noi. Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia vor să se opună Pactului Verde al Uniunii Europene. Asta în timp ce la Conferința ONU pentru climă, președintele nostru s-a lăudat că în România în perioada 1990-2019 țara noastră a redus emisiile de CO2 cu 77 la sută! Replica a venit din partea activiștilor Green Peace, care au spus: „Suntem în aer, domnule președinte, acest lucru s-a întâmplat prin demolarea industriei românești nu printr-a strategie națională”. Fără comentarii.

Liiceanu a întors foaia

Filozoful Gabriel Liiceanu simte și el alături de toți românii că s-a păcălit când l-a votat le Iohannis. „Cum să-ți conducă țara un om care, în ziua când se comemora Colectivul, joacă Golf? În jur oamenii mor, iar ei se joacă de-a politica. Ce se întâmplă astăzi în România este incompatibil cu ce am visat noi în 1990”.

Păi, ați uitat cum îl susțineați la fel ca și pe Băsescu și pe urmă l-ați părăsit? Asta faceți și acum. Vorba aceea, interesul poartă fesu’. Rămâneți statornic în gândire politică numai față de Ceaușescu. După urma lui aveți acum Editura Humanitas, instalată în fosta Editură Politică și făcută cadou cu tot patrimoniul. Aveți dreptate, este incompatibil cu ce am visat în 1990.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved