BLITZ 1128

Lui Iohannis i se rupe crosa de popor

Sâmbătă, 30 octombrie, s-au împlinit șase ani de la incendiul de la „Colectiv” în care 64 de persoane și-au pierdut viața. A fost pentru prima dată când președintele Klaus Iohannis nu s-a deplasat personal la locul tragediei, ci a trimis o coroană de flori printr-un consilier. Acum nu mai are interesul să se afișeze și să-și arate compasiunea față de cei dispăruți. L-a dat jos pe Ponta, a fost reales până în 2024 și ce dacă după Colectiv au mai murit 38 de oameni arși în spitale. Eu plec să număr piramidele din Egipt și să joc Golf! Prăbușit în sondaje de la 28 la sută în septembrie la 14 la sută la sfârșitul lui octombrie, nu mai poate că țara e în criză sanitară și politică, că suntem pe locul 1 în lume la numărul de decese raportat la milionul de locuitori, că sărăcia e instalată, că nu sunt medicamente, că prețurile au luat-o razna. Ce să caute să consoleze familiile îndoliate? El merge la Golf. Și asta a făcut, sâmbătă, 30 octombrie a mers cu soția la Pianu de Jos, județul Alba să joace Golf. Aici se duc banii dumneavoastră, vorba lui Băsescu, cu zeci de mașini, sepepiști și alte surse de protocol. I se rupe crosa de popor. Îi sugerăm să treacă la oină, sportul nostru național, că are o bâtă mai solidă.

Rareș ipocritul

Vă mai amintiți când personajul Rareș Bogdan era moderator la „Realitatea” și ștergea pe jos ca o cârpă cu PNL, iar acum e lider al acestui partid, ditamai președintele? Imediat când s-a văzut și europarlamentar, a promis că v-a desființa pensiile speciale în 30 de zile, dar a uitat. Vi-l mai amintiți când era alături de „reziști” în stradă și urla „Jos penalii!”. Desigur, vi-l amintiți și de la Congresul PNL, când urla că Iohannis este cel mai mare, că a luptat împotriva corupției și a stârpit clanurile mafiote, crezând că îl va nominaliza pentru funcția de prim ministru, dar a fost sărit. Jos penalii! Da, domnule ipocrit cu batistă de ginerică la buzunar, la pușcărie cu ei. Și-atunci, de ce ați mers la Chișinău și v-ați pozat de gât cu condamnatul fugit, Cristian Rizea? Pentru că dacă e condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani, e băiat bun? Adică, nu-i nicio problemă! Ce ,Iohannis nu s-a pozat cu penalul Tutankamon?

Mult e dulce și frumoasă

În Dicționarul internațional de termeni literari se regăsesc trei cuvinte românești intraductibile: Dor, Doină, Colindă. Dor înseamnă dorință puternică de a vedea sau revedea o persoană dragă, de a reveni la o îndeletnicire preferată, nostalgie. Doină este o specie a liricii populare și a folclorului muzical românesc care exprimă un sentiment de dor, de jale, de revoltă, de dragoste. Colindă, cântec tradițional de Crăciun pe care îl cântă copiii umblând din casă în casă. Intraductibile mai sunt și cuvintele împielițat, întru, înfiripa, lămuri, mărțișor, nădejde, stingher, voie, vrednic. Limba română este singura limbă europeană, scrie Sit-ul Shitiu.ro în care se poate face o propoziție completă formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu: „Oaia aia e a ei”, iar singurul cuvânt care se termină în î este „înzăvorî ”. La îmbogățirea limbii române prin cuvinte intraductibile un merit îl are și Klaus Iohannis, prin „eșece” în loc de eșecuri, „peroadă” în loc de perioadă sau „imedeat” în loc de imediat. Oare cine a pus-o și de ce în funcție la BNR pe analfabeta asta de Viorica Dăncilă pentru o șapcă primită de la Donald Trump?

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved