BLITZ

 

Ungurii vor să ne cumpere Casa Poporului

Într-un interviu acordat în emisiunea „Puterea Cuvântului”, preluat de sit-ul „Puterea”, Eugen Teodorovici, fost ministru de finanțe, face unele afirmații cu privire la originea valului de cutremure din județul Gorj. El vine cu o teorie zguduitoare și afirmă că ele ar fi fost provocate din cauza forărilor de gaz la mare adâncime de compania austriacă OMV. „Cutremurele din Gorj nu sunt naturale. Sunt provocate de exploatarea de gaz de către OMV. Acolo se forează la mare adâncime și se produc explozii care creează un vid. Acest vid s-a intensificat și, normal, au loc căderi și mișcări în scoarța terestră. Vidurile nu sunt umplute la loc și se produc cutremure. OMV mai are de exploatat încă cinci ani și profitând de marele cutremur din Turcia, justifică mișcările seismice din cauza șocului transmis.” Al naibii șoc! Se transmite numai în Gorj! Apoi Teodorovici face comentarii despre Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului pentru Fizica Pământului, despre care spune că nu este seismolog de meserie, ci inginer constructor, care face predicții de cutremure în funcție de interesele firmelor de asigurări de locuințe. Parcă am fi sub Imperiul Austro-Ungar, unde Austria ne taie pădurile, ne produce cutremure, ca să extragă gazul și să-l vândă, se opune să intrăm în spațiul Schengen! Au cumpărat ieftin afaceri românești de la petrol și gaze la comerț, construcții și IT, reușind să controleze lanțuri de producție vitale pentru economie. Liniște, să nu-i supărăm, că ne cumpără și Casa Poporului!

Lectura ca abilitate de viață„

Pe 25 martie a avut loc etapa județeană a Olimpiadei Naționale „Lectura ca abilitate de viață”. Subiectele și baremurile de la această etapă județeană au fost obținute pe surse de la „Edupedia .ro” și, începând cu anul școlar 2022-2023, la mai multe olimpiade naționale acestea sunt făcute de Ministerul Educației și nu de comisii stabilite la nivelul inspectoratelor școlare județene,cum era până acum. La nivelul 1, elevii claselor a V-a și a VI au avut un fragment din romanul „Un fiu” al scriitorului spaniol Alejandro Palomas, iar la subiectul 2 textul suport a fost „Ce este încălzirea globală”, al dr. Maggie Aderin-Pocock, specialist britanic în astronomie. Alejandro Palomas prezintă în romanul „Un fiu” un copil pe nume Guillermo, alintat Guille (Câți copiii or ști cum se citește în spaniolă?) care trăiește doar cu tatăl său Manuel, întrucât mama, de profesie stewardesă, a plecat în Dubai. Luând la mână toată literaura română nu s-a găsit un roman, o nuvelă care să fie subiect la o olimpiadă de nivel județean? Prea mul împrumutăm de la alții. Am terminat cu toată „literatura ca abilitate de viață” din România și trebuie să împrumutăm de la alții. Nu e destul că avem mii de copii în Spania care învață istoria și literatura spaniolă? Așa pocim și limba română, care e plină de englezisme. Când vor termina studiile, copiii noștri nu vor căuta un loc de muncă, ci un „job” și nu-și vor mai scrie autobiografia ci „curriculum vitae”! OK!

Miere contrafăcută

Comisia Europeană a dezvăluit că o proporție mare din mierea importată în Europa este suspectată de fraudă. Din 330 de loturi de miere testate de Laboratorul Oficial al Centrului Comun de Cercetare european, 46 la sută dintre loturi nu conțineau efectiv miere. În schimb, s-au adăugat siropuri de zahăr făcute din orez, grâu sau sfeclă. Escrocii foloseau de asemenea aditivi și coloranți pentru a limita alte surse botanice de miere. Cele mai multe au fost declarate ca miere polifloră sau monofloră. Cel mai mare număr absolut de loturi suspecte sunt din China și Ucraina. Dar sunt loturi și din Regatul Unit al Marii Britanii și Turcia. E normal să avem și noi piața invadată de falsuri, când producția de miere autohtonă a scăzut cu 40 la sută, apicultorii români fiind cel mai puțin subvenționați în UE!

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved