BLI T Z

Suntem primii în lume

Iată că nu suntem numai în coadă la toate. Înțelegerea făcută între SUA și România pentru construirea unei centrale nucleare (mai mică și mai ieftină) în țara noastră ne situeză pe primul loc în lume cu „reactor nuclear modular”. SUA au anunțat că vor furniza României un simulator în vederea construirii unui nou tip de centrală nucleară în țară. Poiectată pentru a fi mai puțin costisitoare și mai ușor de construit decât reactoarele nucleare tradiționale, reactoarele modulare au fost propuse de mai mulți producători. Bine că am închis Fabrica de apă grea de la Turnu Severin ca să putem să importăm și acest produs cu care funcționează centralele nucleare. De 30 de ani reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă stau în „conservare” fiind finalizate doar 15 la sută. Dacă erau puseîn funcțiune, acum eram primii din Europa care aveam independență energetică. De ce trebuie să fim noi primii în lume cu „reactor nuclear modular” și nu americanii? Pentru că suntem parteneri strategici sau trebuie să fim cobaii? Poate cu acest prilej ni se vor acorda și vizele mult promise de intrare în SUA, ca să ne alegem totuși și noi cu ceva.

Gustul amar al zahărului românesc

După ce am vândut și distrus fabricile de zahăr din țară, din cele 33 câte funcționau înainte de 1989 au rămas doar trei, cele de la Luduș, Roman și Bod. Toate cu capital străin din Austria și Franța. După ce fabrica din Bod a intrat în insolvență, gigantul francez Tereos a anunțat că a închis și el fabrica. Fermierii din zonă cultivă anual pe sute de hectare sfeclă de zahăr, fiind încurajați și de subvențiile acordate de UE: peste 800 de euro la hectar. Dar, iată că ne-a venit și nouă mintea la cap. Ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu a anunțat că s-a hotărât ca statul român să cumpere Fabrica de zahăr de la Luduș. Adică o răscumpărăm! Sperăm ca francezii să nu fi cumpărat fabrica cu doi lei și noi să o cumpărăm de la ei cu 10 lei! Poate ar fi bine să se gândească statul și la fabricile din Urziceni sau Țăndărei. Dar, mai dulce decât zahărul e gustul fierului vechi.

Fără râgâială

În încercarea de a limita una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră, Noua Zeelandă a anunțat un plan prin care va impune o taxă pentru râgâiturile vacilor și oilor. Cu o populație de puțin peste cinci milioane de locuitori, în Noua Zeelandă se găsesc 10 milioane de vite și 26 milioane de oi. Cam atâtea aveam și noi acum câțiva ani, dar le-am împuținat din cauza râgâelii celor care au guvernat țara. Taxa ar urma să intre în vigoare în 2025 și vor fi prevăzute ajutoare pentru cei care încearcă să-și reducă amprenta folosind aditivi în mâncarea animalelor. Chiar dacă noi avem un număr mai mic de animale râgâitoare, în mod sigur vom implementa imediat Directiva, cu capul plecat. La fel ca producția de cărbune. În timp ce noi am închis minele, tot cu capul plecat, alții le-au redeschis și se simt nepoluați. Problema va fi ce facem cu râgâiala după mesele de la Paște, Crăciun, revelioane, onomastici, zile de naștere, nunți botezuri și alte petreceri? Puneți o taxă și pe consumul de fasole, după care se râgâie prin toate părțile.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved