Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Slobozia va fi restaurată

 

Consiliul Județean Ialomița a semnat un contract de achiziții pentru <<Restaurarea și Conservarea Bisericii de lemn Sf. Nicolae>>,contract semnat în cadrul Programului Operațional Reagional 2014-2020, finanțat pe Axa prioritară 5.1 – conservarea, protejarea, promovarea și dezoltarea patrimoniului natural și cultural, apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, Axa prioritară 3-promovarea culturii și a turismului, a contactelor directe între oameni.

Obiectivul general al acestui proiect este conservarea, protejarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural al județului Ialomița prin realizarea de investiții specifice pentru restaurarea și conservarea Bisericii de Lemn „Sfântul Nicolae” din Slobozia. Obiectivele specifice se referă la conservarea și punerea în valoare a monumentului istoric mai sus amintit, promovarea elementelor dezvoltării locale și durabile prin efectuarea de lucrări de amenajarea teritoriului, amenajare peisageră, iluminat arhitectural, economic și protecția mediului în zona monumentului isoric, îmbunătățirea și creșterea accesului publicului la monument, precum și conștientizarea importanței și valorii patrimoniului național al acestuia cu ajutorul campaniilor de promovare și transformarea acestui obiectiv, un punct de atracție culturală și turistică și introducerea sa în circuitul turistic al județului nostru. Un al obiectiv se referă creșterea numărului de vizitatori cu 5% față de anul anterior depunerii cererii de finanțare prin realizarea de campanii de marketing și promovarea obiectivului de patrimoniu.

Am stabilit încă de la începutul acestui mandat ca absorbția fondurilor europene să reprezinte o prioritate pentru Consiliul Județean Ialomița. Dovada implicării noastre în această direcție reprezintă contractele pe care le-am semnat de-a lungului timpul, cel mai recent contract de achiziții semnat are ca obiect <<Restaurarea și Conservarea Bisericii de lemn Sf. Nicolae>>, din Slobozia, obiectiv finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Biserica de lemn <<Sfântul Nicolae>> este un alt lăcaș de cult cu o puternică încărcătură istorică, culturală și spirituală. Conform primei atestări documentare, povestea acesteia începe în anul 1737. După aproximativ trei secole, acest monument reprezintă o poartă spre istoria strămoșilor noștri. Consider că acest lăcaș este un simbol important al culturii și istoriei ialomițenilor, din acest motiv trebuie restaurat și pus în valoare așa cum se impune.

Ialomița trebuie să se modernizeze, însă cultura, prin legătura sa cu trecutul, va rămâne liantul societății noastre”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița la conferința de semnare a contractului.

Perioada de implementare a acestui proiect este de 74 de luni, 32 de luni înainte de implementarea proiectului, 41 după semnarea contractului de finanțare.

Termenul de finalizare a lucrărilor este iulie 2022.

Valoarea estimată a contractului de achiziție publică este de 2.025.855,82 lei, fără TVA, fiind avizate lucrări de restaurare și conservare a construcției, a mobilierului și icoanelor, dar și lucrări de amenajare a teritoriului. Câștigătorul licitației, cu o valoare de 1.713.779,53 le, fără TVA, este SC Axa Reconst SRL din Sighetul Marmației.

Lucrările de bază care se vor executa constau în restaurarea și conservarea acoperișului și a structurii de rezistență a acestuia, restaurarea și conservarea pereților și a brâului median, restaurarea și întreținerea icoanelor și a mobilierului, etanșarea și tratarea împotriva atacului de carii a părților adăugate, iluminat arhitectural, amenajare peisageră, montarea unui ecran pentru mascarea sistemului de climatizare a bisericii și de mobilier urban.

Gheorghe Tivadar, reprezentantul societății care va executa lucrarea, a declarat că proiectul este unul obișnuit, având la activ peste 30 de biserici de lemn restaurate în toată țara, dar că până acum nu a executat nicio lucrare de acest gen în inima Bărăganului.

Consiliul Județean Ialomița mai are în lucru alte două proiecte de restaurare, respectiv Conacul Bolomey și Orașul de Floci de la Giurgeni, proiecte aflate în faza de achiziție publică.

Proiectele nu sunt simple deloc, mai ales că sunt puțini restauratori în domeniu, puține firme specializate în acest domeniu și care să facă lucrări complexe (…) Avem misiunea să lăsăm viitoarelor generații aceste obiective de patrimoniu cultural pe care le avem în administrare la acest moment”, a mai spus Victor Moraru.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved