Biserica de Lemn “Sfântul Nicolae” din Slobozia a primit Aghiasma Mare

Vineri, 24 martie, cu o zi înainte de Bunavestire, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții Biserica de lemn “Sf.Nicolae” din municipiul Slobozia, monument istoric semnificativ pentru patrimoniul județean și național. Lucrările de bază au constat în restaurarea și conservarea acoperișului și a structurii de rezistență, schimbarea șiței realizate în anul 2000, restaurarea și conservarea pereților și a brâului în torsadă, restaurare, conservare, întreținerea mobilierului și a icoanelor, etanșare, completare și tratarea împotriva atacului de carii a părților adăugate, reașezarea soleii, lucrări inițiale pentru amenajarea teritoriului, amenajare peisagistică, lucrări și acțiuni de protecția mediului, iluminat arhitectural de punere în valoare a bisericii-monument istoric.

La eveniment au participat Preasfinția Sa Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, Liviu Mușat, președintele ADR Sud Muntenia, arhitect Ruxandra Nemțeanu, expert în Ministerul Culturii pentru monumente istorice, șef de proiect al obiectivului de restaurare a Biserica de lemn “Sf.Nicolae”, prefectul județului Ialomița, domnul Constantin Marin, Elena Pacală, directorul Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, Gheorghe Petre, directorul Muzeului Național al Agriculturii Slobozia.

SONY DSC

Am reținut câteva din scurtele intervenții la eveniment.

Gheorghe Petre, directorul Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia: Acest proiect de restaurare a Bisericii de Lemn “Sf.Nicolae”, monument istoric amplasat lângă Muzeul Național al Agriculturii din România, este o mare realizare, dar este în același timp un semn pentru ceea ce va urma pentru muzeul nostru din punct de vedere al punerii în valoare a acestui complex cultural religios. Este deja un proiect pentru consolidare, restaurare și traseu muzeal, iar în felul acesta sunt convins că județul nostru va intra într-un circuit turistic important la nivel național și internațional. Mulțumim celor care au colaborat și sprijinit acest proiect. Sunt convins că vor urma și altele.

Prea Sfinția Sa Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor: Este o mare bucurie să fiu prezent la acest eveniment. Hramul vechi al bisericii este Sfântul Nicolae, iar în momentul în care a fost strămutată aici fericitul meu înaintaș întru pomenire Episcopul Damaschin, a dat și un al doilea hram, Bunavestire. Preacucernicii părinți prezenți azi aici o vor stropi mai întâi cu Aghiasma Mare. Ea va trebui sfințită, cu ajutorul lui Dumnezeu, după Sfintele Paști. Este important de știut că nu este un muzeu, nu este obiect de muzeu. Este o instituție vie, cu o comunitate, cu preoți, cu slujbe.

Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița: Trăim un moment important pentru comunitatea noastră în ceea ce înseamnă tradiție și credință, cele care ne-au ținut de fiecare dată pe noi românii uniți. Obligația oricărui edil, că vorbim de primar sau președinte de consiliu județean, este aceea de a investi în tradiție și în viitor. Mulțumesc celor implicați în acest proiect. A fost un drum lung, dar frumos, iar astăzi putem inaugura această minunată bijuterie.

SONY DSC

 

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved