Biroul Teritorial al Instituției Avocatului Poporului, deschis oficial la Slobozia

La jumătatea săptămânii trecute, Renate Weber, Avocatul Poporului, a marcat, printr-o conferință de presă, deschiderea oficială a Biroului Teritorial al Instituției la Slobozia. Acesta are competențe în cinci județe, respectiv Ialomița, Călărași, Teleorman, Giurgiu și Ilfov, la Slobozia fiind cel de-al 15-lea centru regional cu cea mai mare întindere administrativă. Acesta este funcțional încă din data de 9 iulie, dar deschiderea oficială a avut loc pe 15 septembrie.

Iată că am ajuns și la momentul mult așteptat, acela de a inaugura un obiectiv de anvergură pentru județul Ialomița, pentru Slobozia în mod special, un birou al Avocatului Poporului, care are caracter de birou zonal. Este un deziderat pe care noi, cei din Ialomița, îl avem, fiind privați de instituții cu anvergură zonală, din cauza unui lobby anume făcut pentru alte județe, pentru alte zone. Știm foarte bine că multe instituții s-au orientat către Călărași sau alte județe. Iată că noi avem o instituției simbol, care ne poziționează, tot la nivel simbolic, în panoplia celor care contează. Îi mulțumesc doamnei Weber pentru intenția și pentru acțiunea de a deschide acest birou la Slobozia, noi am pus la dispoziție, în cadrul Primăriei, un spațiu așa cum a fost solicitat ca și dimensiuni, pentru că ne dorim transparență maximă și considerăm că prin acest gest arătăm că dorim ca cetățeanul să aibă parte de cel mai mare respect. Este o formă de autocontrol și de autocenzură a noastră, a Primăriei și a instituțiilor județene, prin prezența acestei instituții aici, pentru că știți că activitatea Avocatului Poporului este de a sprjini cetățenii în demersurile sale, de a-i consilia, de a-i sprijini în relațiile cu instituțiile locale și județene (…)”, a transmis Dragoș Soare, primarul Municipiului Slobozia.

Biroul Teritorial al Avocatului Poporului funcționează la parterul Primăriei Slobozia, în spațiul fostelor birouri de taxe și impozite, casieria și relații cu publicul. În cele peste două luni de activitate teritorială, reprezentanții Instituției Avocatului Poporului s-au axat pe sesizările din oficiu, fiind deschise 50 de dosare și 10 sesizări, din care una pe Călărași și restul pe Ialomița. Acestea au vizat un incendiu de vegetație, un accident rutier, precum și probleme legate de mediu.

Este un proiect pe care am reușit să-l ducem la bun sfârșit cu sprjinul Primăriei, pentru că spațiul oferit este în această clădire (…) Trebuie să știți că numărul petițiilor adresate nouă a explodat în ultima perioadă (…) Pentru realizarea rolului său constituțional și legal, Avocatul Poporului primește, examinează și soluționează, în condițiile legii, petițiile adresate de orice persoană fizică, fără deosebire de cetățenie, vârstă, sex, apartenență politică sau convingeri religioase (…) Petițiile trebuie formulate în scris și transmise prin poștă, chiar și pe mail, prin telefon, fax sau direct, la programul de audiențe care reprezintă principalul mijloc de dialog cu cetățenii. Instituția Avocatul Poporului are dreptul să facă anchete proprii, să ceară autorităților administrației publice orice informații sau documente necesare anchetei, să audieze și să ia declarații de la conducătorii autoritților administrației publice și de la orice funcționar care poate oferi informații necesare soluționări unei petiții”, a precizat Renate Weber.

Petițiile sunt scutite de taxa de timbru și pot fi adresate în termen de un an de la data la care petentul a luat la cunoștință că i-a fost încălcat un anumit drept.

În ceea ce privește Avocatul Copilului, în cadrul Biroului Teritorial Slobozia există o persoană desemnată în acest sens care apără drepturile copiilor în vârstă de până în 18 ani. Trebuie menționat faptul că aceștia beneficiază de dreptul de a depune singuri plângeri referitoare la încălcarea drepturilor lor.

La conferința de presă au fost prezenți și Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului și coordonator al Biroului Teritorial Slobozia, Ioan Gânfălean, adjunct al Avocatului Poporului și Avocatul Copilului și cei trei reprezentanți ai Biroului Teritorial Slobozia.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved