Bibilotecarul, omul de lângă lungul drum al cărții către cititor

Cartea e de o mie de ori mai preţioasă dacă lângă ea, aproape de ea, în bibliotecă stă o călăuză, bibliotecarul. El o ştie pe cea mai bună pentru tine, pe cea proaspăt sosită, pe cea care ştie a răspunde tocmai la întrebările tale”.

Mihai Beniuc

Cu prilejul Zilei Bibliotecarului și Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de autor, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița a organizat pe data de 24 aprilie, la Filiala MB 20 a bibliotecii, un eveniment dedicat celui care iubește cărțile, care găsește întotdeauna acel limbaj de a comunica cu litera scrisă, cu oamenii – Bibliotecarul.

A fi bibliotecar înseamnă, în primul rând, să iubeşti cărţile, să ştii să comunici cu oamenii, cu cei care deschid uşa bibliotecii. Să fii veșnic surâzător și amabil. Să ai un spirit creator și să te dedici veșnic cu entuziasm și perseverență. În concluzie, munca de bibliotecar nu este numai o ocupaţie pur şi simplu, ci una dintre cele mai frumoase, mai distinse și mai nobile profesii.

Această zi a reprezentat un prilej de reflecție asupra celor mai eficiente modalităţi de culturalizare prin cuvântul scris şi asupra mijloacelor de educaţie, prin lectură.

SONY DSC

Evenimentul a fost deschis de doamna manager al bibliotecii, Elena Balog, care a felicitat bibliotecarii, urându-le viață lungă și cât mai multe împliniri și realizări în nobila meserie pe care o profesează.

În continuare, domnul Cătălin Grigore – vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, a subliniat importanța bibliotecilor și a bibliotecarilor în societate, fiind urmat de domnul Alexandru Dinu – vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, care a mărturisit experiențele frumoase pe care acesta le-a trăit în preajma scriitorilor și a bibliotecarilor.

Invitați la eveniment au fost scriitori ialomițeni, dintre care amintim pe Dobre Gheorghe, Florentina Loredana Dalian, Titi Damian, Grigore Spermezan, Ilie Comănița, Costel Bunoaica ș.a.

Doamna bibliotecar Jantea Mariana a prezentat publicului un scurt istoric al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, anul acesta împlinindu-se 90 de ani de la înființarea sa, în 1933. Astfel, cei prezenți au putut afla despre evoluția bibliotecii de la întemeiere și până în prezent.

SONY DSC

Următorul moment cuprins în program l-a constituit lansarea Revistei culturale ”Printre cărți”, ajunsă la nr.4, prezentată de Vali Șerban – documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița. Cu apariție semestrială, revista bibliotecii își propune să atragă spre lectură, să promoveze cultura ialomițeană, să facă cunoscute cele mai importante activități organizate de biblioteca județeană, aducând în fața cititorilor, pe lângă informație, emoție și cunoaștere, păstrând astfel vie aplecarea către frumos.

Doamna bibliotecar Florea Ecaterina a întregit momentul printr-o comunicare intitulată ”Bibliotecarul, mesagerul cărții”.

Păstrând aspirațiile predecesorilor, drumul bibliotecii continuă, oferind membrilor comunității ialomițene, un fond de carte atractiv, dar și o paletă de servicii și facilități diversificate, mai moderne, mai atragatoare.

Întâlnirea a marcat rolul important pe care îl au bibliotecile și bibliotecarii în viața comunităților, multiplele valențe pe care le-a căpătat profesia de bibliotecar de-a lungul timpului.

Manifestarea s-a încheiat cu intervenția doamnei Elena Pacală – director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, care a făcut o amplă pledoarie profesiei de bibliotecar, vorbind despre menirea acestuia în comunitățile ialomițene, mai ales în mediul rural, acolo unde transformările din ultimii treizeci de ani au îndepărat tinerii de tainele nebănuite ale cărților. În final, domnia sa a felicitat pe toți bibliotecarii pentru munca depusă de-a lungul timpului, mărturisind totodată că ”biblioteca a fost prima dragoste”.

SONY DSC

Mulțumim pentru prezență domnului Cătălin Grigore- vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, domnului Alexandru Dinu – vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, doamnei Elena Pacală – director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, domnului Nicolae Tache – ziarist, scriitorilor ialomițeni, colegilor din instituțiile de cultură, colegilor din bibliotecile publice din județ și tuturor celor care s-au alăturat evenimentului!

La muți ani, vouă, celor care prin noblețea și frumusețea profesiei aduceți la viață cărți, oameni și povești!

La mulți ani, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița!

Vali ȘERBAN

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved