Benny Hill

Dan Elias

Mulțumesc băieți!” Dar fetele? Fetelor nu? Nici lui gorghiu? Sincer, mă mir. Și „băieții” ce fac? Îi aduc cu mașinuța mingiile care nu nimeresc găurica? Îi pupă ghiulul?

Vai de mama noastră! Cică, noi luptăm împotriva dictaturii, dar .. iubim dictatorii. Ei, da! Așa mai merge! Bravos, bravos, bravos!

Și măcar dacă ăștia ar fi niște dictatori cu acte în regulă. Nici pe departe! Ca să fii dictator îți trebuie fibră de fibră, inteligență și idei. Că toate acestea sunt într-un sens negativ, cu atât mai mult. Acum, și aici se pare că mai trebuie să discutăm. Seniorul Paleologu spunea la un moment dat că singura soluție pentru România ar putea fi o dictatură luminată. Sintagma folosită de conu Alecu a aruncat sămânța îndoielii în sistemul meu axiologic. Adică; se pot valoriza până și aspectele considerate negative din comportamentul uman? Sau este vorba despre imposibilitatea speciei umane de a se conduce? Să fie democrația, așa cum se spune de altfel, un sistem care maximizează mediocritatea, întâmplarea și de foarte multe ori prostia? Dar să lăsăm filosofia existențială pentru că face rău la digestie și digestia (nu-i așa?) ține foarte bine locul iluminării.

Dictatorii noștri sunt niște biete caricaturi. Ce le-ar mai place să miște din deget și să dărâme munții! Numai că ceea ce le iese este doar un fâsâit rușinos.

Dictatorii nu și-au luat niciodată concediu! Termenul este o invenție a modernității capitaliste. Nici țăranii nu și-au luat niciodată concediu. Nu poți să-ți iei concediu de la idei, de la sentimente sau îndatoriri. Concediu își iau doar cei care sunt constrânși să facă ceva ce nu este al lor. Să zicem că într-o zi vine nevastă-mea la mine și îmi spune; „Măi moșule, uite aici cererea de concediu. Doar două săptămâni, nu mai mult. Mașina de spălat funcționează, ai salam în frigider și mai lasă și tu scrisul și ocupă-te de ceva serios! Și, apropo! Nu poți angaja pe perioadă determinată vreo înlocuitoare, căci mă întorc.”

Mulțumesc băieți!” Și scriu eu continuarea absolut logică; „Asta a fost pohta ce-am pohtit eu! Doar trei ani vă mai cer și pe urmă mai vedem. Mai am Angkor-ul, Marele Zid, Machu Picchu, Petra și Stonehenge, dar nu știu ce să-i spun reginei că fac în Anglia! Găsesc eu ceva!”

Asta e! Dar nu este pentru că ni l-a băgat cineva pe gât. Nu! Noi l-am vrut și citiți mai sus despre democrație!

Când l-am auzit cu „mulțumesc băieți”, parcă l-am și văzut pe Beny Hill bătându-i cu palma pe chelie pe partenerii de scenă.

Dragi figuranți ai istoriei, vă doresc teatru plăcut!

PS. Doi popi din Moldova i-au dat afară din biserică pe vaccinați și le-au smuls măștile de la gură. Absolut corect, de vreme ce sunt bisericile lui mă-sa. Și apoi, este știut faptul că virusul prostiei și al analfabetismului dau pandemia numită promiscuitate. Unii exegeți vorbesc despre două leacuri miraculoase, bazate pe arn-ul salivar de grup; suptul linguriței și pupatul moaștelor de trei ori pe an.

Ne mirăm profund că teodosie cel zglobiu și fâșneț nu a fost propus la ministerul sănătății … mintale. Așteptăm toți cu nerăbdare să se autorizeze acupunctura cu lumânări, aerosolii cu tămâie și perfuziile cu colivă.

Vedeți! Despre asta este vorba! Am luat-o razna!

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved