Batjocorirea pensionarilor de către PNL și acoliții săi (III)

 

Ce nenorociri, ce cataclisme o așteaptă pe „țărișoara” asta dacă ne împrumutăm și pentru respectarea Legii Pensiilor – 1775 de lei valoarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020. Pandemia a provocat și provoacă în continuare pagube foarte mari economiei românești. Firmele, patronii și salariații din sectorul privat care au avut de suferit au început să fie sprijiniți de Guvern. Pe data de 1 iulie Președintele și Premierul au anunțat un program de redresare economică pe 10 ani în valoare de 100 miliarde de euro.

Acum câteva zile s-a anunțat că România va primi de la UE pe o perioadă de mai mulți ani 79,9 miliarde de euro, pentru diferite proiecte de dezvoltare. Evident că nu și pentru pensionari. Ei reprezintă trecutul. Europa vede în viitor. Jumătate din această sumă reprezintă împrumuturi, unele cu scadență peste 38 de ani. Să îndatorăm ȚARA până în 2058 și să dăm din ei, puțin, și pensionarilor? Ar fi o „crimă”, afirmă fostul informator al Securității, Petrov Băsescu, sau ar fi „sinucidere”, vorba jurnalistului anti Ciuma Roșie, Ion M. Ioniță.

Cine vor fi beneficiarii acestor sume imense, majoritatea din împrumuturi? Toți cei din mediul privat care au probleme financiare sau din sectoare economice pe care Guvernul consideră ca trebuie să le sprijine. De exemplu, bani nerambursabili pentru achiziții de echipamente pentru irigații. Dar lista e lungă: diferite scheme de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, bani nerambursabili pentru microîntreprinderi, investiții, reconversie economică etc etc.

Eu sunt capitalist, nu comunist, și o spun destul de clar: Da, este absolut necesar să ne împrumutăm pentru a sprijini firmele și patronii acestora. Da, va trebui să le acordăm sume imense ca sprijin și fără să îi căutăm în buzunarele adânci (unele goale, altele pline) și în conturile personale (unele goale, altele pline cu milioane de euro antepandemice), sau să le sugerăm să își vândă din active (nici măcar Mercedesul nou-nouț de 150.000 de euro, cumpărat „pe firmă” și acum stă prost cu lichiditățile).

Chiar cred în ceea ce spun, altfel, cu invidii, nu ajungem nicăieri. Este normal și, mai ales necesar în situația în care ne aflăm, ca firmele și patronii să fie ajutați fără să piardă un leu din ceea ce au acumulat până acum – bani cash și active. Oricum, unii dintre ei au umblat și pe la buzunare și conturi. Noi ne împrumutăm, însă, și pentru funcționarea statului român. De exemplu, în primele patru luni ale anului 2020 statul a cheltuit cu 27 de miliarde de lei mai mult decât a încasat la Buget. Această sumă, care se va mări mult în perioada următoare, pentru 1-2 ani va fi acoperită din împrumuturi.

Concluzie: orice cheltuială publică are un anumit procent de îndatorare, de împrumut: cheltuieli pentru sănătate, investiții, armată, pentru funcționarea Parlamentului, a Guvernului, a Palatului Cotroceni, administrația publică și centrală, în sfârșit, pentru „tot ce mișcă-n țara asta”…

Este o batjocură să se vorbească despre împrumuturi, despre îndatorarea țării numai în legătură cu majorarea pensiilor. La fel de bine se putea discuta luni de zile următorul aspect: Avem bani pentru a cheltui cu Armata 2% din PIB, unul dintre cele mai mari procente din UE? Avem, dacă ne împrumutăm și există o hotărâre politică în acest sens. Ba chiar banii i-am prevăzut în Buget. Dar și pentru majorarea pensiilor cu 40 % am prevăzut bani în Buget. I-am prevăzut, dar îi și avem? Ca și în cazul Armatei, îi vom avea, dacă ne vom împrumuta. Avem resursele financiare pentru a respecta Legea Pensiilor, respectiv 1775 de lei valoarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2020? Avem, dacă vrem să ne împrumutăm și pentru pensionari, așa cum ne împrumutăm pentru orice se cheltuiește în această țară. Și nu cu toată suma necesară plății pensiilor, ci numai cu deficitul la Bugetul de Pensii care va apărea. În perioada 2017-2019 a existat chiar un excedent.

Ce am înțeles eu până în prezent de la guvernanții PNL: că „ne dă” ceva, ca la chiori, dar în niciun caz nu vor respecta legea, deoarece ar trebui să ne împrumutăm. Informatorul Securității comuniste și fostul nostru Președinte, Petrov Băsescu, pe numele din buletin Traian Băsescu, este foarte dur, ca un securist: „Ar fi o crimă” să se respecte Legea Pensiilor. Ce batjocură pentru pensionari. Cel mai mic în grad dintre slugoii lui Postelnicu (șeful suprem al Securității) – un amărât de turnător de prin Constanța – se adresează aproape seară de seară ȚĂRII și dă indicații „pe multiple planuri”. În planul pensiilor vorbește despre „o crimă”. Postelnicu, însă, speriat de moarte pe la Revoluție, ne-a dat o singură explicație despre el însuși: „Am fost un dobitoc”.

Să vedem și o altă părere. Pe data de 8 iulie 2020, spre seară, la o emisiune TV se bagă în seamă și Ion M. Ioniță, jurnalist-istoric, redactor-șef la revista „Historia”. Știam că omul este un dur, știam că urăște mult un om – Dragnea – și tot ce miroase a PSD. Ori, majorarea pensiilor și prevederile din Legea Pensiilor miroase total a PSD-Dragnea. De aceea am așteptat îngrozit verdictul cu privire la majorarea pensiilor, care nu putea fi decât încă o batjocură pentru pensionari. Ion M. Ioniță a fost necruțător: „Sinucidere”. Informatorul – „crimă”. Jurnalistul- „sinucidere”. Doamne, Doamne, ce nenorocire va provoca în țara noastră un trai mai bun al pensionarilor. Eu cred că ar trebui să se sinucidă moral, în grup, Ion M. Ioniță, Denise Rifai (oriunde s-ar afla) și jignitorul național Rareș Bogdan, dacă ar fi conștienți de câte previziuni apocaliptice au făcut în perioada 2017-2019 cu privire la„ dezastrul” economic și financiar ce va să vină, dar nu mai venea. Adevărul? Cei mai buni ani din ultimii treizeci, din punct de vedere economic, financiar și al calității vieții oamenilor au fost 2017, 2018, 2019.

Dar, pensionarii au o întrebare, o mare nedumerire, simțind că se pregătește o eliminare a lor din familia societății românești, ei nefiind cu absolut nimic parte a planului de redresare și dezvoltare a României pe următorii 10 ani. Întrebarea, cam lungă, recunosc, este: „De ce se va amaneta viitorul, de ce vor fi afectate grav echilibrele financiare, de ce va fi sinucidere economică, de ce ar fi o crimă etc. etc. DACĂ ne împrumutăm pentru a se respecta Legea Pensiilor și NU se întâmplă toate aceste cataclisme atunci când ne împrumutăm și ne vom împrumuta pentru orice altceva este necesar funcționării Statului Român și pentru redresarea economiei dintr-o criză fără precedent?” De ce? Va fi, probabil, ceva mai greu, dar nu trebuie să fim împreună „și la bine, și la rău?” Sau, să ni se spună în față: voi reprezentați trecutul, noi avem grija viitorului.

Constantin POPA

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved