Batjocorirea pensionarilor de către PNL și acoliții săi (II)

 

URA ȘI MINCIUNA propagate de PNL, USR ȘI PMP au atins în 2017-2019 cote comparabile doar cu perioada legionară a României, din cauza faptului că pensionarii au fost considerați bazinul electoral al PSD. Președintele Iohannis a avut o imensă contribuție la menținerea acestei stări de ură. Voi da șapte exemple concrete de batjocorire morală și fizică a pensionarilor.

Slogan general: îndatorarea țării de către pensionari, vom plăti neam de neamul nostru, amanetarea viitorului copiilor și al nepoților, țara se va prăbuși economic și financiar. Cauza? Țara se împrumută pentru pensii majorate.

Există două perioade distincte în care sloganul mincinos și perfid a fost același, dar necesită o abordare diferită.

Perioada 1 ianuarie 2017 – 1 ianuarie 2020, o perioadă normală, foarte bună economic și financiar. Și totuși, timp de trei ani, 2017-2019, populația a fost îndoctrinată de niște nemernici (unii) sau de niște proști asimptomatici (alții) că țara se împrumută pentru pensiile majorate și, ca urmare, „vom plăti neam de neamul nostru, amanetarea viitorului copiilor și al nepoților” etc.

Care era și care este ADEVĂRUL despre îndatorarea „țărișoarei” în perioada 2017-2019 pentru a plăti pensiile majorate de PSD? Pensiile se plătesc din cotribuția salariaților CASS pentru Bugetul de Pensii. Aceștia sunt banii noștri, ai pensionarilor, proveniți din contribuțiile copiilor și nepoților noștri. Au fost perioade până în 2017 când statul a contribuit cu bani la Bugetul Consolidat (implicit și din împrumuturi) pentru plata pensiilor, deoarece banii încasați pentru Bugetul de Pensii nu erau suficienți. Astfel, PSD- Dragnea a „moștenit” la Bugetul de Pensii un deficit de 16 miliarde de lei la 1 ianuarie 2017. Dar, cu toate majorările substanțiale, cu toate facilitățile fiscale descrise, Deficitul la Bugetul de Pensii nu numai că nu a crescut, dimpotrivă, s-a micșorat treptat, de la 16 la 3 miliarde de lei. În concluzie, nu aveam cum să ne împrumutăm pentru plata pensiilor majorate, din moment ce încasam din CASS mai mult decât era necesar pentru plata acestora. Cu toate acestea, politicienii PNL, USR, PMP (din ură sau din prostie, dar mai ales din interese meschine) țipau permanent că ne îndatorăm „neam de neamul nostru” (un singur exemplu, Marius Pașcanu, PMP).

Dar nu numai politicienii. Comicăreasa prezentatoare Denise Rifai, economistă „la bază”, îi îndoctrina frecvent pe telespectatori cu „îndatorarea țării” deoarece se plătesc pensiile majorate.

În ceea ce privește Datoria publică, care îi bântuia pe politicienii PNL, USR, PMP și pe susținătorii lor, aceasta a scăzut ca pondere în PIB de la 37 la sută în anul 2016 la 35 la sută în anul 2019, ca urmare a unei creșteri economice foarte mari și, respectiv, a creșterii PIB-ului, care a depășit în anul 2019 cota istorică de 1000 de miliarde de lei. Din 28 de țări membre UE, numai patru țări aveau o datorie publică mai mică decât a României. Un singur exemplu. Înainte de pandemie, Italia avea o datorie publică de 120 la sută din PIB. România avea 35 la sută din PIB. După pandemie, în 1-2 ani, Italia va ajunge la 160-180 la sută din PIB, iar România la 45-50 la sută din PIB. României i se potrivește mănușă, pentru perioada 2017-2019, ceea ce ziarul spaniol EL PAIS titra referindu-se la perioada antepandemică: „Eram fericiți și nu știam!”.

Dar, în decembrie 2019 a venit schimbarea Guvernului, PNL a venit la putere. Pandemie la figurat. Și, din nenorocire, după trei luni a venit și la propriu, antrenând o criză economică fără precedent.

(va urma)

Constanti n POPA

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved