Batjocorirea pensionarilor de către PNL și acoliții săi (I)

 

Dilema pensionarilor: De ce se va amenința viitorul, de ce vor fi afectate grav echilibrele financiare, de ce va fi sinucidere economică, de ce ar fi o crimă, de ce ar fi pomanageală. Dacă ne împrumutăm pentru a se respecta legea pensiilor și nu se întâmplă aceste drame economice, atunci când ne împrumutăm pentru orice altceva este necesar funcționării statului român și scoaterii economiei dintr-o criză fără precedent? De ce? Avem o bănuială: Pensionarii reprezintă trecutul și nu viitorul. Consumăm, în loc să producem. Dorim confirmare.

Se va comite o mare greșeală umană, socială și politică prin excluderea pensionarilor ca parteneri cu drepturi depline de la imensa masă succesorală a împrumuturilor viitoare care vor fi enorme. Da, va trebui să ne împrumutăm pentru a sprijini firmele și patronii. Pentru a reporni economia țării. Numai că, după 1-2 ani bogații vor fi și mai bogați – pensionarii nu au o problemă cu acest lucru – iar pensionarii vor fi și mai săraci, iar PNL-ul nu are o problemă cu acest lucru. Ei aplică principiul liberal „prin noi înșine”. Pensionari: Prin noi înșine, la Vot!

Ludovic Orban în campanie electorală, batjocorind pensionarii: „Ce le-a dat PSD-ul? 100 de lei ca Ceaușescu”.

Primul ministru Ludovic Orban, câteva săptămâni mai târziu: „Ce le-a dat PSD-ul? Le-a promis marea cu sarea și le-a dat praful de pe tobă”. Acest „le-a dat” repetat de premier este o batjocură la adresa pensionarilor.

Premierul, recent: „s-a terminat cu pomanageala”. Altă batjocură.

Pe 1 septembrie 2020 vom vedea „distanțarea politică” dintre Ludovic Orban și Ceaușescu. Vă propun, Domnule Premier, o majorare a pensiei medii nete cu 500 de lei. Eu chiar cred că sunteți de cinci ori mai grozav decât Ceaușescu. Dacă nu vă convine coeficientul de corecție, măriți miza.

Mă numesc Popa Constantin, inginer agronom, pensionar, 79 de ani, Slobozia, Ialomița. Nu sunt și nu am fost membru PSD. Ceea ce m-a determinat să scriu aceste rânduri a fost batjocorirea pensionarilor în întreaga perioadă 1 ianuarie 2017 – iulie 2020 și minciunile de neimaginat spuse și scrise în legătură cu „urmările dramatice asupra viitorului României, pe care le-a avut și le va avea mărirea pensiilor”.

Niciodată în istoria României a anumită categorie a populației – bătrânii – nu a mai fost luată, ca în perioada 2017-2020, drept țintă a urii, a batjocoririi și a disprețului de către politicieni, intelectuali, economiști și persoane publice, toți atașați „valorilor” actuale ale Dreptei Românești, membri sau numai susținători ai PNL, USR ȘI PMP.

Încă din decembrie 2016 am fost impresionat de curajul și de viziunea de care a dat dovadă o echipă de oameni din conducerea PSD – Dragnea, care a conceput un program în care unul dintre obiectivele principale era mărirea substanțială a pensiilor și a salariilor. Fără să îi cunosc personal, simt nevoia să nominalizez principalii artizani ai schimbării în bine a vieții oamenilor din România, în perioada 2017-2019, așa cum am perceput eu lucrurile din informațiile zilnice ale presei economice și a TV: economistul Cristian Socol, profesor universitar la ASE, vizionarul care a gândit programul economic al PSD, Liviu Dragnea (în prezent deținut politic), Olguța Vasilescu (mama celor două legi – Pensii și Salarii), Marius Budăi, un profesionist în materie de pensii și salarii, Orlando Teodorovici, care a găsit soluția pentru plata imenselor sume necesare majorării pensiilor și salariilor.

Echipa PSD – Liviu Dragnea a reușit să conceapă și să ducă la bun sfârșit două legi, istorice, în opinia mea: Legea PENSIILOR și Legea SALARIZĂRII, pe care le-a respectat cu sfințenie până în decembrie 2019. Beneficiari ai acestor legi au fost, sunt și eu sper că vor mai fi cinci milioane de pensionari, un milion două sute de lucrători din sistemul public, educatori, profesori, medici, salariați ai administraței locale și centrale, un milion trei sute de salariați din sistemul de stat și privat plătiți cu salariu minim pe economie. Valoarea punctului de pensie a crescut în trei ani – 2017, 2018, 2019 – cu 393,3 lei, de la 871,7 lei în decembrie 2106 la 1265 lei în septembrie 2019. Media anuală a creșterii valorii punctului de pensie este 131 lei, în cei trei ani. Un bonus extrem de consistent pentru pensionari, despre care s-a vorbit mai puțin: trei facilități fiscale, eliminarea plății CAS-ului, ridicarea pragului de impozitare de la 1000 la 2000 de lei, reducerea impozitului de la 16 la sută la 10 la sută pentru pensiile care depășesc 2000 de lei. Pentru cei plini de ură față de un Dragnea și față de un PSD, să comparăm anii 2009-2016, perioadă în care s-au succedat la conducere patru guverne: Boc, Ungureanu, Ponta, Cioloș. Timp de opt ani valoarea punctului de pensie a crescut în total cu 174, 2, cu o medie anuală de 22 de lei, de șase ori mai puțin decât media celor trei ani PSD-Dragnea. Mai mult, timp de trei ani – 2010, 2011, 2012 – valoarea punctului de pensie a rămas neschimbată 732,8 lei. De necrezut. Trei ani de sărăcie lucie pentru majoritatea pensionarilor, urmați de patru ani de agonie 2013-2016. Era nevoie de o intervenție radicală și curajoasă, iar echipa PSD – Liviu Dragnea a facut acest lucru. În perioada 2017-2019 pensiile nete au crescut substanțial, dar se pornea de la o bază foarte joasă, pensii foarte mici.

De aceea este obligatorie acum respectarea Legii Pensiilor în totalitatea ei și mărirea valorii punctului de pensie la 1775 lei începând cu 1 septembrie 2020, aspect prevăzut expres în lege. Ce am văzut, simțit, citit, eu, un pensionar din România încă din primele zile din 2107 și până în zilele noastre pandemice din iulie 2020, din partea Opoziției de atunci, PNL, USR ȘI PMP, și a puterii actuale? Ură, foarte multă ură, minciună, foarte multă minciună, invidie, manipulare și dezinformare. Partidele nominalizate și susținătorii lor au batjocorit pensionarii printr-o largă panoplie de mizerii. De la gesturi fizice, fasciste, aruncarea în pensionari cu hârtii de 1 leu și resturi de mâncare, până la minciuni și dezinformare: înglodarea în datorii a țării pentru plata pensiilor majorate în 2017-2019, amanetarea viitorului copiilor și a nepoților.

(va urma)

Constantin POPA


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved