Slobozia, acolo unde se poartă un adevărat război de ani și ani de zile, ci și în
multe alte comunități ialomițene. Astăzi, ne vom opri doar la Slobozia și la
Amara.
La Slobozia
După câteva intervenții ale primarului Dragoș Soare în spațiul public prin care aruncă … pisica în curtea PSD-ului privind calitatea apei furnizată de URBAN, Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, vine cu scurte precizări.
„Problema legată de calitatea și prețul apei la Slobozia. Sunt două lucruri care au fost de foarte multe ori discutate în spațiul public. Actuala administrație a eșuat lamentabil să rezolve aceste probleme, atât pe partea de calitate și cât și pe partea de preț. Există doar niște justificări puerile. În mod real, infrastructura de apă și apă uzată a Sloboziei aparține UAT Slobozia, aparține Primăriei. Prin urmare, nu trebuiau să treacă patru ani pentru ca primăria să încerce sau să declare că face ceva în legătură cu reducerea prețului apei. Eu vă fac o promisiune tuturor și nu este o promisiune electorală, pentru că știu cum se rezolvă lucrurile astea. Vom avea cea mai ieftină apă la Slobozia din toate regiunile în care ne aflăm, și față de Călărași, Constanța sau Buzău. Acestea sunt lucruri pe care trebuie să le realizăm. Nu vor fi simple, în mod clar. Dar cu investiții corespunzătoare, împreună cu Consiliul Județean, împreună cu partenerii noștri la nivel de Guvern și cu cei care se ocupă de implementarea proiectelor europene, vom reuși să aducem investiții suficiente în așa fel încât prețul apei să scadă la Slobozia. Este o garanție. În al doilea rând, și în mod sigur se va întâmpla asta, vom îmbunătăți calitatea apei. În calitate de consilieri, am avut trei inițiative pe care le-am propus actualei administrații și care au fost ignorate. Să modernizăm stația de clorinare de la Uzina de Apă, lucru care nu s-a întâmplat. Am propus să se înlocuiască țevile de metal din infrastructura actuală de apă a orașului. De asemenea, această inițiativă a fost ignorată și am propus să fie instalat un nou sistem de filtrare cu cărbune activ. Acestea sunt măsuri concrete, care trebuiau făcute și puteau fi făcute de actuala administrație. Nu s-au realizat, iar acum, pe ultima sută de metri se încearcă stârnirea unui val de ură și dezinformare. Infrastructura de apă și apă uzată este proprietatea Primăriei Slobozia. Prin urmare, Primăria Slobozia trebuia să facă toate demersurile pentru a crește calitatea apei și pentru a scădea prețul apei.”
La Amara
Chiar au început să mă amuze văicărelile… sătenilor (așa își spun ei) din orașul Amara când vine vorba de apa care le curge sau nu (mai ales vara, când cosumul este foarte mare “grație” irigării grădinilor de zarzavat din gospodăriile proprii) la robinete.
Dar, să facem puțină… istorie. Și începem de dinainte de anul 2000, când orașul Amara era racordat la rețeaua de alimentare cu apă a Urban-ului din Slobozia. Ne aducem aminte că a existat o nesfârșită corespondență privind datoriile (peste o sută de miliarde lei vechi), prin care furnizorul soma primăria Amara să le plătească, altfel furnizarea apei se va face cu program sau, chiar sistată până la achitarea datoriei. Nu s-a întâmplat aceasta deoarece onor consiliierii locali slobozeni, de toate culorile, fără excepție, au considerat să facă protecție socială pe spinarea Urban-ului, aducând societatea în pragul falimentului. Nu știu dacă această datorie a fost plătită vreodată, dar ambiția amărenilor de a insista pe sursa propie de alimentare și stabilirea unui preț foarte mic al apei a dus în final la renunțarea serviciilor SC Urban SA. Au trecut anii și, în afară de stabilirea unui preț al apei ca la… sat, marile probleme nu s-au rezolvat nici acum: calitatea apei este îndoielnică, iar furnizarea acesteia a început să se facă cu program, ca pe vremuri de tristă amintire.
Ei, bine, de curând Urban Slobozia a devenit operator regional și stă, cel puțin în perspectivă, pe… cai mari. Adică, are posibilitatea de a atrage fonduri europene masive pentru reabilitarea și modernizarea rețelelor de alimentare cu apă. Suntem în perioada alegerilor locale. Eu cred că trebuie pus piciorul în prag și candidații la funcția de primar sau consilieri locali să spună clar: vor apă de calitate și furnizată la timp consumatorilor, sau țin în continuare la… preț și neajunsurile vor continua la nesfârșit! Este clar, bugetul local nu poate susține o investiție masivă. Soluția este la îndemână: asocierea cu Urban Slobozia, acolo unde multe alte comunități au făcut pasul, cu rezultate notabile. Care candidat ar face acest lucru, ar fi un previzionar și, peste doar câțiva ani, problema apei potabile la Amara va fi rezolvată.
Nicolae TACHE
.
.