BASCULA BERKEL

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

BASCULA SEMIAUTOMATĂ BERKEL

Bascula semiautomată prezentată în imagine este produsă de Fabricile Berkel din Olanda, fiind alcătuită din: postament cu roți de transport, platformă, dispozitiv de cântărire, cadran mare gradat, cu limbă indicatoare. Este un mijloc de măsurare din categoria cântarelor decimale şi are capacitatea de a cântări greutăţi până la 400 kg.

Ca la orice invenţie cu tradiţie, istoria cântarului porneşte din antichitate. Nevoia omului de a cunoaşte lucruri exacte, măsurabile, a constituit motivul evoluţiei de la balanţele primitive la cântarele de mare precizie. Primul aparat de cântărit a fost o balanţă, utilizată de egipteni în mileniul al IV-lea î.Hr., care au introdus şi conceptul utilizării greutăţilor pentru a afla masa unui produs în urma echilibrării balanţei. În perioada primului mileniu, acest tip de măsurare a greutăţii a fost îmbunătăţit de romani, de la care a rămas moştenire cântarul roman”.

O schimbare de maximă importanţă, care stă la baza apariţiei cântarului analitic modern, a avut loc la mijlocul secolului al XVIII-lea, când chimistul scoțian Joseph Black a descoperit o nouă tehnică de construire a unei balanţe de laborator cu braţul rigid, cântărind foarte puţin, sprijinit pe un pivot cu muchia îngustă, asemănătoare unei lame de cuţit. Principiul de funcţionare al instrumentului era asemănător cu cel al unui balansoar. Pentru a evita necesitatea manevrării unor contragreutăţi cu o masă foarte redusă, cântarele acestea erau deja dotate cu o greutate încorporată, care putea fi mutată de-a lungul braţului, pentru a efectua mici echilibrări. Balanţele de acest gen au servit muncii de laborator timp de 200 de ani, din 1750 până în 1950. Din 1948, construirea cântarelor a fost orientată spre cele cu un singur taler.

Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia posedă o colecţie de 86 de cântare din categoriile: balanţe, cântare romane, bascule decimale, cântare de bucătărie etc.Vă invităm în expoziţiile noastre, unde puteţi viziona şi alte tipuri de cântare folosite de-a lungul vremii.

Muzeograf Adrian Stroe

Foto: Elena Slujitoru

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved