B LI T Z

 

Udrea rupe gramatica pe Băsescu

Nici n-a apucat Băsescu să spună bine că va candida la Primăria Capitalei, și Udrea din penalul odihnit acasă, cu suzeta în mâna stângă s-a apucat să scrie cu dreapta pe Facebook. Sub influența limbii costaricane, folosită în lipsa dialectului de Pleșcoi, a lăsat gramatica la o parte și a scris cu litere mari: „Că se face politică în România, Traian Băsescu, candidează. Și ca întotdeauna, câștigă!”. Mai încolo, ne mai spune: „Ceilalți candidați și susținătorii lor își pot lua găletușele cu nisip și pot merge acasă”. Cel mai bine, cucoană, ar fi să îți aduci aminte de cursurile de la Târgșor și audiențele pe la Kovesi și între două alăptări să pui mâna pe gramaica clasei a patra și să înveți că nu se pune virgulă între subiect și predicat: „Traian Băsescu, candidează”. Înțeleg că nu vrei să te desparți de Traian, acceptând virgula, fiind vorba de vârstă.

Profesorii, păcăliți de Orban

După ce a făcut rectificarea bugetară, în urma căreia se vor majora pensiile cu 14 la sută și alocațiile cu 20 la sută, Executivul nu a mai majorat de la 1 septembrie salariile profesorilor, cum este prevăzut în Legea 153/2017. Practic, majorarea de 16 la sută care a fost mutată pentru a fi acordată de la 1 septembrie 2020 este acum prevăzută la 1 septembrie 2021. Cică pandemia a stricat majorarea! Și noi care credeam că PSD! Sindicatele au anunțat proteste, care pot culmina cu înghețarea anului școlar. Asta, dacă n-o să-l înghețe Johannis și ai lui mai devreme!

Mai stăm o oră în plus la terase

Pe 22 aprilie, în Lituania barurile, cafenelele și terasele în aer liber au primit undă verde pentru redeschidere, cu limitarea numărului de clienți și menținerea distanțării. Numai la o zi distanță, primarul capitalei a anunțat o decizie inedită: orașul va oferi spații publice unităților HoReCa, în aer liber-gratuit, fără autorizație, doar cu un simplu proces de înregistrare. Patru sute de unități care aveau spații închise au răspuns acestei inițiative. La noi, guvernul a deschis un singur bar în incinta clădirii numai pentru o singură zi, din greșeală. Și a mai dat o oră în plus teraselor, care se vor închide la ora 24. Asta după ce un grup de cercetători a demonstrat că virusul, pentru a beneficia de spor de noapte, nu lucrează decât în tura de la ora 24 la 6 dimineața. În rest, se odihnește.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved