B LI T Z

Eugen Teodorovici – fermier la Ograda

Prezent în emisiunea video „Puterea cuvântului”, fostul ministru de finanțe Eugen Teodorovici a declarat că se află pe suta de metri cu finalizarea tranzacției care vizează fostul IAS Ograda. Înainte de 1989 în fostul IAS Ograda lucrau în jur de trei mii de salariați la care se adăugau încă trei mii de zilieri. Aici se lucrau câteva zeci de hectare de teren agricol, exista cea mai mare fermă de vaci din țară, iar unitatea deținea o creșă, grădiniță, cantină, fabrică de nutrețuri combinate, abator, cămine. Totul este în conservare, spune Teodorovici, care vrea să le repună în funcțiune prin intermediul unui proiect pe zona agricolă, iar dacă „lucrurile merg bine, conform planului, cât de curând vom vedea elevii din liceele agricole sau studenții de profil că vin să facă practică la Ograda sau să se angajeze.” Astăzi, ferma de la Ograda are 45 de hectare de teren și peste 75.000 mp. construcții. Fostul ministru vrea să atragă atenția și asupra importanței pe care o are Câmpia Bărăganului pentru economia națională. Până aici, toate bune, domnule Teodorovici, dar grijă mare să nu vi se ordone ca în modernele grajduri de vaci să creșteți … greieri și lăcuste!

Arafat tremură pentru… cutremur

Pe 4 martie s-au împlinit 46 de ani de la cutremurul din 1977. După ce au fost verificate pentru protecția civilă, s-a constatat că din cele opt mii de sirene, 15 la sută nu funcționau! Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că nu știe nimeni când va fi următorul cutremur major, dar va fi sigur și de aceea este normal să ne gândim la acest lucru. „Dacă în 1977 a fost un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, absolut nimeni dintre noi nu știe când va fi următorul, dar va fi sigur și e normal să ne gândim la acest lucru. Sperăm să fie mult mai târziu, pentru că dacă are loc mult mai târziu avem timp să facem consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a declarat Arafat în conferința de presă din 4 martie, arătând că trebuie să fim pregățiți pentru scenariul cel mai grav. De ce nu încheiați Șefu un protocol cu Patriarhia, pentru a se ruga de Dumnezeu să amâne cutremurul după ce se termină consolidarea? Oricum, dacă nu ne speria cutremurul din Turcia și cele peste o mie de zgâlțâeli din Oltenia, nu se făcea nimic. Avem o bogată experiență. Luăm măsuri după ce ia foc casa și o să fim nepregătiți ca la pandemie.

Da-le-aș cu lăcusta-n gură !

Uniunea Europeană trebuie să reducă consumul de carne cu peste 71 la sută până în 2030 potrivit Acordului Climatic de la Paris, scopul final fiind reducerea poluării. La noi procentul este ceva mai mic, cam 62 la sută, considerându-se probabil că Petre Roman le-a luat-o mult înainte europenilor prin celebra lege a lichidării ceapurilor! Acum devine clar ce viitor așteaptă fermele de animale și producătorii de carne. Așa că, nu-l mai acuzați pe Ceaușescu fiindcă nu găseam carne pe piață. Nu v-ați dat seama? Dacă distrugem fermele de vaci, laptele se va mulge de la… lăcuste! Vacile poluează, miile de bombe din Ucraina nu poluează? Și dacă terminăm cu animalele, va trebui să acordăm o atenție sporită insectelor și cărnii sintetice. Credeți că românii vor mânca sarmale cu greieri sau caltaboși cu gândaci de bălegar, iar de Crăciun vor pârli în curte lăcuste? Vorba lui Mugur Mihăiescu: „Da-le-aș cu lăcusta-n gură / Și cu o bucată de slănină / Să meargă la proteină / De Crăciun pe masa ta bogată / Stă cotlet de greier românesc /Buburuză bio afumată / Și șorici de vierme ardelenesc”.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved