B LI T Z

 

Sistemul medical, trimis la reanimare

 

O analiză recentă efectuată de jurnaliștii de la ”Politico” demonstrează că sistemul medical din România este la coada clasamentului european. Suntem pe locul 31 din Europa din 44 de state, iar la nivel global suntem sub Vietnam, Iran sau Ecuador. Detecția timpurie a bolilor ne situează pe locul 48 în lume, sub țări ca Panama, Kenya sau Armenia. La răspândirea epidemiilor ne aflăm pe locul 176 din 195 de țări și pe ultimul loc în Europa. Suntem depășiți la acest capitol de state africane precum Guineea Bissau, Somalia, Togo sau Zimbawe. Pe total, România se află sub media globală la prevenție, detecție, răspuns rapid, sistem de sănătate, respectarea normelor internaționale și media de risc. Birocrația instalată face mulți oameni să renunțe la controlul sănătății lor. Medicul de familie îți dă trimitere pentru ați face analize și ești programat la un laborator privat peste o lună sau mai mult. Primești trimitere în septembrie pentru RMN și ești programat peste trei luni. La fel și pentru cardiologie și alte cabinete. Și după ce îți faci aceste investigații, mergi din nou la medicul de familie, se uită peste ele și te trimite la specialist, unde, din nou faci programare. Și, astfel, te face să renunți sau să-ți faci programare la capelă! Dumnezeu să ierte sistemul, că noi nu-l iertăm!

Bărbații, mai bătrâni decât femeile

Un studiu realizat în Finlanda arată că din punct de vedere biologic bărbații sunt mai bătrâni decât femeile. Femeile trăiesc cu cinci ani mai mult decât bărbații, iar obiceiul fumatului, mult mai frecvent printre bărbați, explică de ce diferența dintre sexe în ceea ce privește speranța de viață s-a redus în ultimele decenii. În schimb, dimensiunea corporală mai mare a bărbaților poate explica și ea diferența în ambele grupe de vârstă legate de stilul de viață. În final, studiul arată că diferența este explicată prin factorii genetici și efectele benefice ale hormonului feminin estrogen asupra sănătății. În România, speranța de viață a ajuns la puțin peste 74 de ani, a doua cea mai mică din UE, bărbații trăind în medie cu opt ani mai puțin decât femeile. Probabil că majoritatea timpului îl petrec la „păcănele”, în loc să meargă la schiat sau Golf, urmând exemplul unui fost primar din Sibiu.

Miliardarul Lionel Messi

Celebrul fotbalist Lionel Messi a încasat anul trecut suma uimitoare de 75 milioane de dolari. Numai salariul său de la Paris-Saint Germain valorează 35 milioane de dolari pe an, ceea ce înseamnă că el câștigă 738.000 de dolari pe săptămână. Din publicitate mai câștigă, anual, 20 milioane de dolari și potrivit „Forbes” a câștigat 1,15 miliarde de dolari de-a lungul carierei sale. Este obsedat de mașini de lux, cumpărând cea mai scumpă mașină,din toate timpurile, un „Ferarri” 345 Sport Spider din 1957 cu peste 37 milioane de dolari. Mai deține și un avion de 15 milioane de dolari, lanțuri hoteliere, un conac de 7 milione de dolari și o casă ecologică de 7,3 milioane de dolari, cumpărate din banii încasați din meditații. Henț!

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved