B LI T Z

Șmecheri” și imuni

500 de mii de români sfidează fiscul și nu plătesc niciun impozit, a declarat șeful ANAF, Lucian Heiuș. El a aunțat că va face peste 500 de mii de controale în perioada următoare la persoane fizice, fără însă a da detalii despre această vastă operațiune. Spre exemplu, un manelist cu vilă, piscină și mașină scumpă plătește un impozit de 1400 lei pe an și câștigă lunar cel puțin 7000 de euro. Așa că, asupra sa se vor abate toate cele 500 de mii de controale și zilnic o armată de inspectori va sta pe capul lui să cunoască toate sursele de venit pe care le are. Cei de la ANAF sunt optimiști că vor prinde astfel de evazioniști care câștigă „salam” și declară parizer. „Avem peste tot exemple de smecheri care sfidează și cheltuie sume exorbitante care nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt inexistente”, a declarat șeful ANAF. Așa o fi și nu e rău. Dar, nu era și mai bine dacă ANAF-ul se trezea mai devreme! De exemplu, atunci când ai obținut șase case din meditații afirmând că nu ai plătit impozit că ai avut ghinion, de ce șeful de la ANAF nu se implică? Și când există o hotărâre judecătorească prin care se constată că ai lut chirie în mod ilegal, că ai să returnezi statului peste 300 de mii de euro, de ce ANAF și Ministerul de Finanțe nu se implică? Pentru că persoana la care ne referim nu e „șmecher”?

Ai bani, mănânci ! Nu ai, nu ți-e foame !

Se tot vorbește de o criză alimentară care se va abate asupra României. Bugetul României este cât se poate de fragil, iar anul 2022 va fi în final un an greu în care inflația va fi peste 16 la sută. În țară nu au fost create niciun fel de condiții pentru ca producția internă și locurile de muncă bine plătite să ducă la o colectare mai bună a banilor destinați bugetului. În anul 2022, după semestrul întâi se va intra într-o sărăcie care va afecta numai populația defavorizată și cea mijlocie. Sărăcia va atinge cote maxime și vor fi cazuri în care oamenii de rând să nu aibă ce mânca. Acestea sunt lucruri declarate de un corp de experți care au analizat și inventariat veniturile românilor.

Soluția Teodorovici

Fost ministru de finanțe, Eugen Teodorovici vine și propune coaliției de guvernare o soluție pentru scăderea prețului la carburanți. Dacă guvernul va plafona prețurile la carburanți pe o perioadă cuprinsă între 6-12 luni și va scădea în acest interval și acciza, s-ar putea ajunge la un preț de 5,5 lei / litru de carburant. Prin aaplicarea mecanismului propus va exista un consum mai mare și statul prin încasări de taxe nu va pierde nimic. În situația în care apar fluctuații, spune Teodorovici, prețul plafonat va fi ajustat în consecință. Dacă prețul la motorină se apropie de 10 lei litrul va fi un dezastru pentru poulație și companiile românești. Și atunci, de ce nu se încearcă și varianta Teodorovici? Pentru că nu mai este membru PSD, sau fiindcă primul ministru Ciucă, Ciolacu și Cîțu au bani de benzină și motorină pentru că le plătește statul plinul?

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved