B LI T Z

Un an cu suișuri și coborâșuri

Cu prilejul Anului Nou, președintele Iohannis a transmis un mesaj românilor în care explica: „Lăsăm în urmă un an cu multe încercări, cu suișuri și coborâșuri”. Așa este pe pârtia de schi, cu suișuri și coborâșuri, cu „cristiane” pe o pârtie mai abruptă, mai lungă și mai rapidă. „Îmi exprim întreaga recunoștință față de personalul medical care s-a aflat și continuă să se afle în prima linie a luptei împotriva pandemiei ”, mai zice președintele. Excelentă recunoștință și pentru delegația protestatarilor Sindicatului „Sanitas”, care a fost primită la Cotroceni nu de președinte, ci de un consilier. Astfel, domnul președinte nu a vrut să asculte „Plugușorul lucrătorilor din sănătate” pentru acordarea drepturilor salariale. „Ca națiune, trebuie să ieșim mai puternici și mai uniți din această criză” . Mai uniți și mai puternici, domnule președinte, dacă din bugetul personal sau cel de protocol al Administrației Prezidențiale o luați de mână pe doamna Carmen și mergeați la câteva familii nevoiașe cu câte o sacoșă de cadouri, ei neavând posibilitatea să meargă la schi, nici la Golf și nici nu mănâncă „mesaje”. „La mulți ani, oriunde vă aflați ”! Vă doresc un An Nou fericit, cu sănătate și împliniri!”, a transmis în final președintele. Cum adică, oriunde vă aflați? Păi, unii se află în pușcării și le urați la mulți ani? Nu-i corect !

Salarii de speriat

Oare cum se vor descurca aceștia de care vorbim în continuare cu plata facturilor la gaze și energia electrică? Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR cu 1,19 milioane de lei încasați anul trecut. 968 mii lei indemnizație,193 mii lei pensie și 30 mii lei de la Academia Română. La fel și viceguvernatorul Eugen Nicolaescu, cu 1,17 milioane de lei. Între timp, unui angajat cu salariul minim câți ani i-ar trebui să muncească pentru a avea un asemenea venit? Au ei probleme cu dublarea facturilor, se gândesc la cei aflați sub pragul sărăciei, sting ei lumina și aragazul ca în epoca în care îl acuza pe dictator? Nu. Și ca să fie treaba și „mai normală”, Ministrul Justiției a emis un ordin, pe șest, nedezbătut și transparent, prin care salariile magistraților se majorează cu 23 la sută. Săracii, așa le trebuie, nu ca la profesori, cu 4 la sută.

Strategie nouă pentru testare

Andrei Baciu, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, a declarat că modalitatea de testare va fi crescută astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să aștepte 3-4 zile ambulanța să vină acasă și să-i testeze pentru că vor găsi pe sit-ul Ministerului Sănătăți precum și pe cel al Direcțiilor de Sănătate Publică, inclusiv la medicul de familie, o listă cu toate posibilitățile de testare. Va exista o creștere a punctelor de testare și oamenii vor avea posibilitatea să aleagă locul unde doresc să fie testați. Aproape 11000 de medici de familie vor avea la cabinet un punct de testare cu teste rapide aprobate de Comisia Europeană. Așa a fost și cu punctele de vaccinare și peste jumătate dintre medicii de familie au refuzat să se implice. Poate acum, că se acordă 50 lei medicului pentru efectuarea unui test. Când se acordă 50 de lei și polițistului că ne controlează dacă masca e conformă?

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved