B LI T Z

 

În Danemarca, nimic nu e putred

Pe 24 iunie, președintele Iohannis afirma: „Campania de vaccinare a fost un success, practic am oprit pandemia. Faptul că avem așa de puține cazuri nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare.” A mai spus că și acest succes a avut ca efect o „reducere a dorinței de vaccinare”. În luna mai, primul ministru Florian Cîțu ne spunea că la 1 iulie în România vor fi vaccinate 5 milioane de personae, la 1 august 7 milioane și la 1 septembrie 10 milioane. Pe la 15 august, când a văzut că abia ne apropiam de 5 milioane de persoane vaccinate, a uitat că am scăpat de pandemie și că populația nu mai vrea să se vaccineze, a ieșit din nou la rampă și a îndemnat românii să se vaccineze. Iată că am intrat în septembrie și deja suntem în valul 4, iar după predicțiile profesorului Streinu Cercel vor urma și valurile 5 și 6. Uitați-vă la Danemarca, țară care va ridica începând cu 10 septembrie restricțiile în vigoare împotriva Covid-19, boala nefiind o amenințare pentru societate, a anunțat Ministerul Sănătății. Peste 70 la sută din populație este vaccinată. Ați înțeles, domnule președinte? În acestă țară comunicarea o face Ministerul Sănătății , chiar dacă la Copenhaga au și ei Cotoceniul lor. La noi, ca să arătăm că ne implicăm ieșim la tribună și citim pe prompter ce au scris consilierii. Puteți face comunicări pentru Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, lăsați medicii să se ocupe de pandemie. Celebrul vers din piesa de teatru „Hamlet” a lui Shaskespeare „E ceva putred în Danemarca” nu mai merge la ei, se potrivește perfect la noi.

La iarnă crivățul va bătea… în buzunare

Mărfurile nealimentare au prețurile cu 7,64 la sută mai mare, la energie cu 24,6 la sută, la gaze cu 22,5 la sută, la combustibili cu 13 la sută. Îngrijirea medicală cu 4 la sută, apă cu 4 la sută, canal și salubritate cu 4,5 la sută. La produsele alimentare, cele mai mari scumpiri sunt la: ulei – 18 la sută, brânză – 6 la sută, pește – 5,76 la sută, pâine – 4,59 la sută, fasole – 4,55 la sută. O criză drastică se înregistrează pe piața materialelor de construcții. Situația este scăpată de sub control, unele produse scumpindu-se de la o zi la alta. Lemnul finisat a crescut cu 250 la sută, termoizolantele cu 60 la sută, structura metalică cu 100 la sută, iar lemnele de foc de trei ori. Așa că, la iarnă o să ne spună domnul Cîțu, precum Ceaușescu, să mai punem o pătură pe noi. Noi îl întrebăm dacă știe bancul cu iarna. Iar n-am bani și ascult „Aseară vântul bătea”, melodia regretatei Doina Badea.

Atenție la facturi !

Un document postat pe rețelele de socializare arată că membrii unei familii din Alba Iulia au fost uimiți când au primit factura la energie electrică. Perioada de facturare este cuprinsă între 11 mai și 10 iunie 2021, iar suma de plată este 207.866, 32 lei, de circa 3500 de ori mai mare decât cea obișnuită, care în medie este de 60 de lei/lună iar toate facturile pe ultimele 7 luni au fost achitate. Conform cifrelor din factură, consumul în acest interval este de 299, 173 kwh,aproape 300 mwh. Ori a înebunit contorul ori cineva de la furnizor e scurtcircuitat.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved