B LI T Z

 

Gramatică de Cotroceni

Când Viorica Dăncilă ne spunea că „Nicio mamă să nu îi fie frică” sau Eba lui Băsescu ne vorbea de succesuri, deontologii aserviți, săreau imediat la gât și strigau din răsputeri. Acum, când fizicianul numărul unu al țării face grave greșeli gramaticale se tace mâlc și totul e trecut prin principiul vaselor comunicante, o lege a fizicii: „Intrăm în a doua rundă cu participanții la această rundă care vine după prima”. Credeam că vine după a treia. „Avem câteva posturi care sunt vacante de tot”. Credeam că sunt vacante pe jumătate. „Voi face o scurtă declarație. Nota bene, care este a mea”. Credeam că e a altuia. Fizica sintactică și morfologică, bat-o vina! Și ne mai spune de proiectul lui, „România educată”!

Mediocritatea lui Cîțu

Cotidianul.ro titrează că Florin Cîțu, omul care gestionează banii țării, a tras mâța de coadă la liceu. Adică a fost mediocru, de nota 4, potrivit Alephnews, care citează „Ziarul de Vâlcea”. În 1988 a luat nota 4 la examenul de treaptă a doua la Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea și ar fi trebuit să intre la Școala profesională, dar l-au salvat pilele părinților. Directorul liceului din acea vreme l-a mutat din pix la liceu, iar după absolvire a ratat doi ani la rând admiterea la ASE. Câțu mai are și alte bube. A desființat Direcția juridică din Ministerul de Finanțe, care reprezintă statul în proces cu tatăl lui în legătură cu retrocedarea unor hectare de pădure. Curtea Supremă de justiție va decide în această speță. Dar, nu-i bai, devine curat, fiindcă acum ia meditații de la profesorul de fizică.

Să mănânce ei de 6 lei pe zi

Din 2020, Guvernul a decis să acorde, încă din iulie, tichete sociale pentru masă caldă oamenilor aflați în categorii vulnerabile, bătrâni cu venituri mici și fără adăpost. Problema e că suma de 180 de lei pe lună împărțită pe bonuri nu poate fi folosită decât la anumite restaurante de unde să-ți ridici masa caldă în valoare de 6 lei pe zi. Vă imaginați o bătrână de 80 de ani din satul Cegani care trebuie să meargă zilnic la Fetești pentru a ridica un castron de ciorbă sau altcineva din Iazu să vină la Slobozia. Costă drumul mai mult decât masa, și dacă satul e în carantină, face foamea? De ce nu li se acordă această sumă lunar, ca să poată să-și cumpere fiecare ce dorește din localitatea de domiciliu? De, guvern deștept, ca cei mulți să renunțe și banii să le vină înapoi.

Umor voluntar

Cotidianul TNR ne spune că premierul Câțu, care este acuzat că are prea puține femei în guvern, a replicat dur: „E guvernul Câțu, nu Țâțu”. În același timp, se spune că încă nu s-a instalat în birou pentru că trebuie să-l aerisească două săptămâni de fumul țigărilor de foi ale lui Orban. În fine, se dă sfoară în țară că Dan Barna i-a păcălit pe cei de la UDMR, care au pus la sport pe vărul lui, Țanțoș (Tanczos Barna).

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved