În „general” se simt bine
Suntem țara cu cei mai mulți generali făcuți pe timp de pace. Pe 30 noiembrie 2001, Ion Iliescu a făcut într-o singură zi 62 de generali, la rândul lui Traian Băsescu, pe 2 decembrie 2008 a făcut 32 de generali, printre care și pe Adrian Năstase, ridicând-ul la gradul de general maior. Șefii SPP din regimul Iliescu-Năstase au fost făcuți generali cu 4 stele de către președintele Iohannis prin Decretul 957, publicat în Monitorul Oficial din 28 noiembrie 2019. Este vorba de Naghi Gabriel și Mircea Crăiniceanu, primul fiind membru PSD și fost consilier al lui Sorin Oprescu. Deci, Iohannis face generali cu „ciumă roșie pe stele”? Tot pe 1august 2017, Iohannis a făcut peste 20 de generali din armată, MAI și SRI. Iliescu l-a făcut general și pe Anghel Iordănescu pentru că s-a luptat cu adversarii pe teren, apoi pe Ilie Năstase, care i se confesa generalului Marin Dragnea, care a luptat pe ruta Prut-Stalingrad-Berlin și a fost rănit în 1945, că și el s-a luptat cu 4 neveste. Băsescu a făut-o generăleasă pe Sevasta Lipă, pentru că s-a luptat cu peștii pe care îi dobora cu vâsla. Gheorghe Turda a fost mângâiat de Iohannis pentru a deveni general, cântând la nunți „Bătuta” și luptându-se cu amanta mai mică decât el cu 40 de ani. Dacă lupți în Afganistan și în alte teatre de operațiuni, când treci pe lumea cealaltă devii automat, post mortem, din caporal plutonier și din pluonier sublocotenent. În „general”, ei se simt bine. În căpitan se simt rău.
Stop înstrăinării pământului
Începând de 1 octombrie 2020, în cazul terenurilor extravilane care sunt înstrăinate anterior împlinirii unui termen de 8 ani de la cumpărare, se instituie obligația plății impozitului de 80 la sută pe suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare în baza grilei notarilor din respectiva perioadă. Dreptul de preemțiune prevăzut în noua Lege promulgată de președintele Iohannis stabilește având acest drept pe copropietari, vecinii, arendașii din proximitate, tinerii fermieri, pomicultorii, institutele de cercetări. Firmele care cumpără terenuri trebuie să dovedească pe lângă domiciliul permanent timp de 5 ani în localitate și că desfășoară activități agricole în proporție de cel puțin 50 la sută. Chiar dacă PNL și USR au contestat legea, Curtea Constituțională a dat aviz favorabil. Adică, ei voiau cu orice chip ca pământul să fie vândut străinilor, în orice condiții
Polonia introduce limba latină în școli
Polonia introduce latina în programa de liceu pe 2020-2021 pentru ca elevii să înțeleagă fundamentul civilizației vest-europene. Acesta este argumentul guvernului polonez, introducând în noul an școlar o nouă materie, „Latina și cultura antichității„. La noi, ministrul educației încă se mai gândește. Deocamdată studiază cum e cu plexiglasul despărțitor dintre bănci, fiindcă mereu îl pronunță „pepsiglas”. „Lucru care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare”, cum ne spunea Mihai Șora. Salve magister !
Gheorghe Marinel