B L I T Z

Rupte din cotidian

Iată că de sărbători vom cumpăra cozonaci, varză murată pentru sarmale, carne tocată, usturoi, orez, bulion, smântână, pere și margarină mult mai ieftin * Cum, și margarina se ieftinește ca să o cumpărăm? * Parcă toți medicii ne îndeamnă să nu consumăm margarină fiincă aceasta conține grăsimi hidrogenate, toxice pentru organism * Nu-i nimic, facem vânzare și miilor de farmacii și ne detoxificăm sau mai inventăm un vaccin antimargarin * Sau ne dregem cu zeamă de varză * Credeți în plafonarea adaosului comercial? * Comercianții au găsit rezolvarea pentru a vinde produsele cu același preț: au scăzut gramajul și au schimbat ambalajul * România trece în noaptea de sâmbătă 28 octombrie spre duminică 29 octombrie la ora oficială de iarnă, ora 4:00 urmând să devină ora 3:00 * Vom dormi cu o oră mai mult * Totuși, medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul * Copiii și persoanele în vârstă vor fi cele mai afectate * Nu va fi în schimb afectat organismul unor parlamentari care dorm și la serviciu* Ăsta i-a fost norocul: a fost făcut pionier la Doftana * Dacă îl făceau la Jilava, acum era printre demnitari * Și-a deschis un atelier de croitorie la subsolul blocului, să obțină spor de subteran la pensie * Se găsește Whisky la un preț derizoriu, de patru ori mai ieftin decât cel original * Prețul se va majora în funcție de creșterea barilului de petrol, că doar miroase a benzină * Ocoliți rutele cu trenul prin Bumbești-Livezeni și Salva –Vișeu * Se zvonește că se va introduce o taxă de trecere prin tunel.

Manageri, tineri și la 70 de ani

Un act normativ emis prin Ordonanță de Urgență introduce multe modificări în sistemul public de sănătate printre care o prevedere care permite managerilor de spitale publice și directorilor medicali să rămână în funcții până la vârsta de 70 de ani. Așadar, pilele, cunoștințele și relațiile politice vor putea cumula pensia și salariul precum și sporurile de condiții grele până când subalternii nu li se vor adresa cu „domnule manager ”sau „domnule director ” ci cu „tataie ”. Și ne mai întrebăm de ce ar mai vrea să rămână în țară tinerii medici, condamnați să stea în funcții mediocre, indiferent de talent și vocația lor. Până acum, vârsta până la care putea fi ocupată funcția de manager de spital și director medical era de 67 de ani. Ne-am dat dracului! S-a găsit și motivația: este o mare crizăde manageri și directori medicali. Credeam că e criză la medicamentele pentru bolnavii de cancer.

Bani în schimbul cupoanelor de călătorie neutilizate

Potrivit unui proiect de lege, cupoanele de călătorie aferente anual cu preț redus pentru pensionari ar putea fi compensate dacă nu sunt utilizate. S-a constatat că 80 la sută dintre beneficiari nu utilizează acest drept și inițiativa legislativă vine în sprijinul celor care se confruntă cu probleme legate de nivelul scăzut al veniturilor, un grad precar de sănătate, lipsa medicamentelor, asistență socială slabă. Așa este, returnezi cuponul de călătorie și scapi de toate necazurile. Adică, te duci cu cupoanele neutilizate să le decontezi, le lipești pe o coală de hârtie pentru că sunt mai mici decât un timbru și primești banii. Pentru o călătorie la Grivița, București sau Oradea ? Dar va trebui să se elaboreze și normele metodologice și până atunci vine 1924, primești din nou 6 călătorii gratis și dacă nu le folosești le decontezi în 2025. La radio se cântă „Glasul roților de tren ” .

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved