Iohannis încă speră la șefia NATO
În marja Summit-ului celor Trei Mări, președintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat și chestiuni legate de funcția de secretar general, menționând că decizia se ia în consens. Până când nu se obține unanimitate, nu se va hotărî absolut nimic. Președintele a arătat că la NATO nu se va vota niciodată, iar desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obține prin negocieri de tip diplomatic, discuții între lideri și așa mai departe. Deci, nu are rost să ne uităm la câți au spus, fiindcă acum nu se obține unanimitate că nu se va hotărî nimic fiind cale lungă, a conchis președintele. Cale lungă, domnule președinte, drum bătătorit de tancuri și văzduh poluat de avioane, rachete și drone. În această funcție nu prea e timp de odihnă și… adio navetă la Sibiu, pentru că nu o puteți practica cu mijloacele de luptă ale NATO. Și nici nu o să mai puteți merge împreună cu doamna pe la piramide, locuri exotice sau Safari. Și, să nu mai vorbim că nu o să puteți arunca paltonul pe vreun tanc sau dronă!
Ăsta da… prefect!
Mircea Crețu, prefectul județului Sibiu, a declarat că potrivit statisticilor unul din cinci tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală, iar unii dintre ei consumă droguri, deci este nevoie de implicarea profesioniștilor. „De multe ori, noi, părinții, bunicii, cei din jurul lor nu le detectăm presiunea pe care ei o resimt și care se poate datora examenelor, prieteniilor complicate, schimbărilor pe care le trăiesc și uneori e prea mult. Rețelele sociale pot fi o sursă de informație și conexiune, dar pot crea și invidie, sentimentul de neadaptare și mai ales sentimentul de izolare. Din păcate, tot mai mulți tineri caută o scăpare în droguri, crezând că acestea le vor da liniștea sau sentimentul de apartenență, dar realitatea este alta, mult mai dură: drogurile nu le sunt prieten, le afectează memoria, concentrarea, le crește riscul de boli psihice mai grave care le provoacă nu de puține ori gânduri suicidale. Cert este că avem nevoie de implicarea profesioniștilor, fie ei și consilieri școlari, psihologi sau psihiatri” a spus prefectul de Sibiu la Conferința Națională de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului.
Salarii mărite pentru preoți și angajații din biserici
Patriarhul Daniel cere autorităților să mărească salariile personalului neclerical din biserici la nivelul salariului minim pe economie. Conform Newsweek, Patriarhul Daniel are un salariu brut de 23.920 lei. În România lucrează 18.581de preoți, iar dintre aceștia 101 au funcții asimilate demnitarilor cum ar fi miniștri sau parlamentari și primesc un salariu între 23.000 și 18.000 lei brut. Cei mai mulți preoți au funcții de execuție, adică preoți cu parohie, iar în cazul lor se ține cont de vechime și au un salariu între 5.500 și 4.000 lei brut. Trebuie spus că statul român sprijină și 314 preoți care slujesc peste Prut, primind o parte din salariu din România. Acum , dacă o vrea, Dumnezeu va asculta rugămintea Patriarhului Daniel și cei în cauză vor primi pe lângă Lumina Învierii și ceva bani în plus la salariu. Dacă nu, să apeleze la … Sfânta Parascheva.
Gheorghe Marinel