B L I T Z

Fiecare cu gaura lui

Oamenii de știință chinezi forează o gaură de 10.000 de metri adâncime, în speranța că vor descoperi lucruri încă neștiute. Prin acest demers se încearcă să se ajungă în „Cretacic”, care ar data de acum 145 de milioane de ani. Săpăturile au început în luna mai a acestui an și specialiștii speră, când vor ajunge la punctul final, să identifice resurse minerale și să evalueze posibile pericole ecologice cum ar fi cutremurele și erupțiile vulcanice. Potrivit „IFL Science”, gaura nu va fi cea mai adâncă creată vreodată de omenire pe Pământ. Din mai 1970 până la prăbușirea URSS, rușii au forat în Peninsula Kola până la adâncimea de 11.034 metri sub nivelul mării. Dacă mai continuau, probabil ne trezeam cu ei în vreo stație de metrou sau sub Casa Poporului. Și noi forăm pentru a descoperi unde sunt banii din gaura de la buget, care se ridică la suma de 26 miliarde de lei. Au fost forate mai multe straturi și s-a descoperit că nu s-au colectat suficienți bani, că evaziunea fiscală e peste 30 la sută din PIB. S-a ajuns în stratul geologic de la Cotroceni și încă nu s-a putut afla ce sume de bani a cheltuit președintele cu deplasările sale, întrucât acesta a invocat faptul că nu-i dă dreptul legea să spună ce sume au intrat în gaura bugetului. Se forează în continuare, poate se mai găsesc și alte „minerale” necunoscute.

Copiii cu copii ”

Potrivit „HotNews.ro”, numărul fetițelor ajunse mame s-a triplat într-un an. Datele publicate de Instittutul Național de Statistică arată că peste 2500 de fete având vârste între 11-14 ani au devenit mame în 2021. De peste trei ori mai mult decât în 2020. Acest lucru ne plasează în Europa în frunte, jumătate din copiii mame provenind din România. Cele mai multe fetițe mame cu vârste între 11-14 ani sunt în număr de 195 în București, urmat de județele Suceava 106 și Iași 102. Și noi în Ialomița „stăm bine”, cu 22 de fetițe mame. Aceste minore „făcătoare de copii” își serbează la 8 martie Ziua femeii și la 1 iunie Ziua Copilului. Într-o emisiune difuzată la un post de radio, cineva întreba dacă în aceste cazuri de alocația de stat beneficiază atât mama cât și copilul. Logic, după vârstă așa ar fi normal, că doar trăiesc într-o Românie în care statul ocrotește și mama și copilul.

Uraaa! Scăpăm de glicemie

Din 33 de fabrici de zahăr câte avea România înainte de 1989, au rămas doar 3, și nici astea nu mai produc. Parcă avea și județul nostru două fabrici de zahăr, una la Urziceni și alta la Țăndărei. Acum aducem zahăr din import. Adică, aduceam fiindcă Ucraina, de unde importam peste 85000 tone, a interzis exportul începând cu 5 iunie 2023. Cele trei fabrici importau zahăr din Ucraina și îl ambalau, după care credeam că e produs la noi. Și era normal, că nu aveau din ce produce, sfecla de zahăr nemaifiind cultivată. Automat, va urma o scumpire în lanț a zahărului, a produselor de cofetărie, sucurilor, compoturilor, gemurilor, dulcețurilor. Până la urmă, va scădea ceva și consumatorilor: glicemia!

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved