B L I T Z

Rupte din cotidian

Ucrainenii se opun instalării în Odesa a unor monumente închinate domnitorilor români. Toate demersurile depuse de Asociația Basarabia în anii 2023, dar și anul acesta, au fost respinse sub pretextul necesității consultării unor organisme specializate și comisii de experți. În 2013 a fost respinsă instalarea unui bust al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt în satul Erdec în cinstea bătăliei de la Catlubuga din 16 noiembrie1485. Fiți convinși că dacă ucrainenii ar solicita să ridice un bust al lui Zelenski, România ar aproba imediat și poate va contribui și cu ceva fonduri. * Ambasadorul Israelului, E.S. Reuven Azara, a declarat că „unii dintre jurnaliștii de la Al Jazeera sunt de fapt agenți ai Hamas. Postul de televiziune în limba engleză se adresează lumii occidentale, în timp ce acela în limba arabă se adresează arabilor. Exemplul a fost când un jurnalist care a participat la atacul din 7 octombrie a făcut poze și le-a difuzat la televizor. Aceștia sunt mai mulți și trebuie să facem diferența” * Cunoscutul sociolog, profesorul universitar Alfred Bulai, a declarat că România ar putea face miliarde de euro pe lună dintr-un proiect simplu: Mutăm Parlamentul, a spus în glumă, că oricum nu îl vrea lumea și facem cel mai mare bordel din lume în Casa Poporului. * Din martie, anul acesta, Televiziunea Română va avea un nou canal, dedicat sportului: TVR SPORT. Noul post va reuni și mediatiza, dincolo de fotbal, o gamă largă de sporturi, oferind o varietate de opțiuni pentru iubitorii genului. Noul canal TVR va transmite (între 26 iulie și 11 august) Jocurile Olimpice de la Paris -2024.

Piața drogurilor și analizele toxicologice

România a ajuns să fie printre primele țări din Europa prin consumul de droguri, trafic și vânzări. Cei care încalcă legea sunt trimiși în judecată, însă de multe ori probele încriminate nu dovedesc realitatea și după ce sunt achitați, continuă să prolifereze consumul de droguri. La INML „Mina Minovici ” din Capitală, doctor Gabriel Gorun, medic primar în medicină legală, a declarat că aparatele care există în instituție și cu care se fac testele de laborator de certitudine în cazul celor prinși în trafic sub influența drogurilor sunt vechi de aproape 17 ani. Sistemul medical este singurul în măsură să ofere sistemului de justiție probe judiciare, iar buletinele de analize emise de laborator sunt probele pe baza cărora se va continua sau nu urmărirea penală. În plus, față de acum 10 ani, numărul analizelor toxicologice a crescut enorm, astfel încât aparate existente nu fac față volumului imens. Bucuria drogaților. Așadar, nu înlocuiți aparatura, ca să păstrăm primul loc în Europa.

Județul asistaților sociali

În județul Botoșani, mai bine de trei sferturi de populație nu muncește, iar jumătate dintre aceștia nu apar în evidențe. Aici, agenții economici de toate tipurile găsesc cu greu angajați, fiind nevoiți să apeleze la asiatici. În această zonă, până și ciobanii sunt o raritate. Cauza principală este că din cei rămași în putere de muncă 40 la sută nu apar în evidențe nici măcar ca șomeri, ci pur și simplu ca oameni fără venit. Mulți tineri calificați sunt plecați și nu se mai întorc. Valeriu Iftimie, unul din cei mai puternici investitori botoșăneni, spune că oferă salarii bune, dar nu găsește oameni. Salarii bune sau mai mici ca dincolo, unde prețurile și inflația sunt mai mici decât la noi.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved