B L I T Z

Pentru că vaca poluează, revin regulile din vremea lui Ceaușescu!

Începând cu anul 2026, numărul autovehiculelor care vor circula în orașe va fi limitat. Măsura a fost votată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională și prevede strategii care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Cetățenii vor trebui să circule pe jos, cu mijloace de transport nepoluante, pe biciclete sau trotinete ori în transportul comun. Legea privind mobilitatea urbană durabilă, care a fost adoptată în Parlament, are măsuri similare cu cele care existau înainte de 1989, când șoferii români erau obligați să circule în funcție de numărul de înmatriculare. Într-un weekend circulau cei ale căror numere erau „cu soț” iar în următorul cei care aveau numere „fără soț”. Legea mai are în vedere stimularea utilizării transportului public prin introducerea unor taxe de parcare și reducerea volumului de parcări. Pe de altă parte, în vederea dezvoltării transportului public, municipiile reședință de județ au obligația să instituie până la 1 noiembrie 2026 benzi de circulație dedicate. Se mai propune ca în orașe să fie instituite „zone cu nivel scăzut de emisie”, denumite „ZNSE”, pe raza cărora autoritățile vor introduce restricții de circulație sau taxe de acces pentru autovehiculele personale. Am înțeles că dacă plătești taxă, calitatea aerului se îmbunătățește. Potrivit „Eurocontrol”, numărul aeronavelor care brăzdează anual spațiul aerian al României este tranzitat anual de 685000 de avioane, fără a fi puse la socoteală și cele militare. Aceste aeronave nu poluează? NU, este răspunsul probabil. Vacile poluează în favoarea greierilor și lăcustelor. Când se mai trezește câte un vulcan sau când praful e adus de curenții de aer din Sahara, când ard mii de hectare de păduri de ce nu sunt și aceste surse amendate?

  1. Simona Halep, o nouă acuzație de dopaj

Simona Halep a respins noua acuzație de dopaj ce i-a fost adusă la cunoștință de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului și a declarat că este victima unei „hărțuiri”. „Trei experți de renume mondial care au studiat testele de sânge au fost extrem de clari și au stabilit că sângele meu este complet normal”, a declarat Simona Halep. Pașaportul Biologic al Sportivului, menționat în noua acuzație, monitorizează anumite„variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului. Sportiva care este deja suspendată din octombrie 2022 pentru un presupus doping a criticat și tergivesrarea judecării dosarului inițial. Cine poate ști câte seturi se joacă la acel nivel.

Carmen Iohannis, în grevă generală

Un profesor debutant primește lunar 2700 de lei cu tot cu sporul neuropsihic și indemnizația de hrană. Ajunge la 4000 de lei dacă are 25 de ani vechime și gradație de merit. La Ministerul Educației, secretarul general primește 2000 de lei numai sporul de condiții vătămătoare și încasează lunar 10.000 de lei. Șoferul instituției are 3217 lei pe lună, deci mai mult decât un profesor debutant, iar îngrijitorul câștigă 2455 lei, nebeneficiind de spor pentru condiții vătămătoare, cum sunt cele din biroul secretarului general. Premierul Ciucă, MarcelCiolacu, Budăi și Câțu au încercat să negocieze cu sindicaliștii în ultimul moment, dar nu au reușit să-i păcălească, cum o fac de doi ani de zile. Astfel, în 22 mai s-a intrat în grevă generală. Cât va dura, vom vedea. Sunt și „spărgători de grevă”, care nu au semnat aderarea la grevă. Unul dintre ei este Carmen Iohannis, soția profesorului de fizică Klaus Werner Iohannis. Gurile rele spun că doamna a fost în grevă … turistică cu salariu plătit ca fiind prezentă la școală și va mai intra într-o astfel de grevă cât de curând.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved