Legitimarea clienților în magazine
După efectuarea unui sondaj, s-a constatat că 15 la sută dintre fumătorii adulți din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38 la sută înainte de a împlini vârsta de 18 ani . Dintre copiii școlarizați cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani, 14,6 la sută fumează tutun iar 90.000 de copii din această categorie de vârstă pot ajunge să fumeze zilnic. 8,2 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani au folosit în ultimele 30 de zile țigarete electronice, iar 3,1 la sută au folosit dispozitive de încălzit tutunul. Față de această situație, în Senat se află în dezbatere un proiect de lege care prevede introducerea legitimării clienților în toate magazinele și localurile care comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun. Astfel, vânzătorii se vor putea asigura că aceștia au vârsta legală pentru cumpărarea unor astfel de produse. În această situație vor fi modificate Legea 349/ 1992 cât și Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială. „În vederea verificării vârstei celor care cumpără produse din tutun, vânzătorii din unitățile care comercializează produse din tutun sau alcool vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”, este mențiunea ce urmează să fie introdusă în Legea 349/1992. Amenzile vor fi cuprinse între 100 și 500 lei.
La 11 ani, mai inteligentă decât Einstein
Are doar 11 ani și suferă de autism. Adhara Perez locuiește într-un cartier sărac din Ciudad de Mexico și este un geniu. Eleva are un un coeficient de inteligență mai mare decât al lui Albert Einstein, iar afecțiunea de care suferă nu îi pune nicio piedică. Acum trei ani, deci la vârsta de 8 ani, a absolvit liceul, a făcut facultatea, iar acum urmează cursurile unui masterat în inginerie și matematică. Pe lângă masterat, are timp să lucreze la Agenția Spațială Mexicană pentru a promova dragostea pentru spațiu printre fetele de vârsta ei, scrie Daily Mail. Diagnosticată cu autism la 3 ani, nu a avut o copilărie frumoasă din cauza colegilor de școală, care îi vorbeau urât pentru că are această afecțiune. Nici profesorii nu au înțeles-o prea bine și din aceste motive a schimbat școala de trei ori. Cel mai mare vis al ei este să lucreze la NASA și să ajungă pe Marte. Poate după ce terminăm Programul „România Educată”, vor apărea și la noi genii (cu sau fără autism) care să ajungă la Cotroceni.
Cu vaca și capra la păscut pe lângă fabrici
A fost promulgată Legea prin care pajiștile siuate în extravilanul localităților (nu am știut că avem pajiști și în intravilan) pot fi scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol pentru construirea și funcționarea unor parcuri industriale. Președintele Iohannis a promulgat fără să stea pe gânduri această lege, chiar dacă peste 15 la sută din terenurile din România sunt… pârloagă. Alo, domn’ președinte! Unde-și vor mai duce oamenii din sate animalele la păscut? Alte legi le ține la promulgat câte 45 de zile sau le trimite înapoi la Parlament cu observații. Trebuie specificat că terenurile de golf nu sunt pajiști. Actul normativ prevede ca pajiștile să poată fi scoase din circuitul agricol pentru construirea de parcuri industriale, precum și a unor ferme de producție a plantelor și arborilor necesari pentru înteținerea parcurilor și spațiilor verzi. Dar, cu vaca și capra ce-ați avut?
Gheorghe Marinel