Eminescu, contemporanul nostru
În ziarul nostru din 27 aprilie notam că poporul nostru a avut noroc să îl aibă pe Caragiale. Și dacă avem în portofel bancnota de 100 de lei, acesta este permanent cu noi. Nu am uitat, cum să uităm, că îl avem și pe marele Eminescu, care și el este prezent, nu la mulți dintre noi, fiindcă se află pe banconota de 500 de lei. Iată cât de contemporan este cu noi geniul poeziei românești prin una din scrierile sale publicate în Ziarul „Timpul” pe 15 mai 1879. „Oamenii care au comis infracțiuni rămân somități, se plimbă pe stradă, ocupă funcțiuni înalte, în loc să-și petreacă viața la pușcărie. Trădătorii devin oameni mari și respectați și proștii devin administratori ai statului român. Trădătorul e geniu, plagiatorul e erou, pungașul devine bogat, panglicarul e om politic, cămătarul negustor, speculantul de idei e om cu principii. Asta-i judecata poporului nostru. Ce caută aceste elemente nesănătoase în viața publică a statului? Ce caută acești oameni care pe seama statului voiesc să câștige avere și onori, pe când statul nu este nicăieri altceva decât organizarea cea mai simplă posibilă a nevoilor omenești. Ce caută aceste păpuși, care trăiesc fără muncă, fără știință, au doctorate și când vorbesc pocesc limba românească și pretind că sunt oameni politici?”. Și noi ne-am întrebat și întrebăm mereu ce caută, dar nu am primit răspuns!
Legume coapte cu otravă
Doi legumicultori din județul Buzău sunt cerecetați de polițiști după ce au cumpărat și utilizat substanțe toxice folosite în scopul coacerii forțate a legumelor din solarii. Plantele erau stropite cu aceste substanțe chimice folosite intens în Turcia, concentrația determinată de specialiști fiind de 8 ori mai mare decât cea admisă. Marfa ajungea în supermarketuri și, culmea, era vândută ca produs BIO. Este vorba de roșii la 45 lei kg, castraveți la 25 lei kg și ardei gras la 27 lei kg. Erau BIO, ce vreți? De 120 de zile e nevoie pentru coacerea roșiilor din momentul în care au fost plantate. Specialiștii spun că roșiile crescute în ritm natural în solarii apar pe piață abia la jumătatea lunii iunie. Când tăiem o tomată, ne putem da seama dacă a fost tratată când are suprafața roșie iar în interior pulpa are șuvițe albe sau verzi. Bun, acest lucru îl pot face și cei care se ocupă de siguranța alimentară. Piețele sunt pline de „trufandale” și nimeni nu controlează prin sondaj. Ai găsit o tomată descrisă mai sus, distrugeți marfa și aplicați amenzi! Dar, mai bine cumpăr un kg de cireșe care costă un milion de lei! Cât un kg de somon norvegian!
Adio centrale de apartament!
Începând cu 1 ianuarie 2029 vânzarea centralelor pe gaz ar putea fi interzisă în toată Uniunea Europeană. Oprirea vânzării acestora apare în directiva actuală Ecodesign, care a fost discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei europene. Pentru a putea fi publicat în 2024, textul noii reglementări ar trebui finalizat în cursul acestui an. Intenția Executivului European de a interzice vânzarea centralelor pe gaz a fost dezvoltată cu mai mult timp în urmă și astfel opt state au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaze în apartamente. Este vorba de Franța, Austria, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia. Se preconizează să se introducă până în 2029 și o taxă de poluare. Foarte bine! Dacă plătim taxa, centrala nu mai poluează. Asta nu am știut. Cică va trebui să ne dotăm cu pompe de căldură! Și-atunci, ce dracu mai căutăm gaze în Marea Neagră? Haideți să le dăm gratis americanilor și noi să ne luăm pompe de căldură! Nu suntem în stare să ne luăm o pompă de bicicletă sau funebră, d’apoi una de căldură, care costă între 3500 și 7000 de euro, în funcție de suprafața locuibilă!
Gheorghe Marinel