B L I T Z

Iohannis și palatul zburător

Președintele Klaus Iohannis a mers în Japonia și Singapore cu un avion privat – Boeing – închiriat din Luxemburg, amenajat ca un palat, cu un lux exorbitant. Cristian Tudor Popescu (pe care-l știți cum se rotește la 180 de grade când vine o nouă campanie electorală pentru prezidențiale!) a găsit, totuși, un inconvenient: Aripa avionului e la o înălțime de sol de 5 metri, prea sus ca domnul președinte să-și poată arunca paltonul pe ea”.

Întreaga presă scrisă, dar și televiziunile, au comentat faptul că Administrația Prezidențială nu a oferit informații despre costul zborului, dar politicienii, inclusiv Ministrul Finanțelor au arătat că ar fi timpul ca România să își cumpere o aeronavă pe care să o folosească demnitarii. Stați liniștiți, cumpărați-o după ce îi expiră mandatul! Vreți să facă naveta la Sibiu cu avionul? Aeronava închiriată este amenajată pentru clienții VIP cu dotări de lux, zonă de cinema, bar, sufragerie, dormitor matrimonial. Costul unui astfel de zbor nu a fost comunicat, dar sursele din aviație au spus că suma ar fi de cel puțin 400 mii de euro. Interesant este faptul că aeronava a plecat de pe aeroportul Otopeni și a făcut escală la Sibiu pentru … a fi alimentată cu Kerosen, adică să o ia și pe doamna Carmen. Când au mers în Japonia, Ciucă și Ciolacu au folosit o aeronavă închiriată de la Tarom. Ajuns în Japonia la întâlnirea cu oficialităile, toți purtau mască în afară de Iohannis, asta ca să arate cât de imun este. Și pentru a încărca și mai mult nota de plată, și-a prelungit vizita în Singapore cu două zile. Singapore are cele mai luxoase și scumpe magazine care trebuie vizitate și de doamna Carmen!

România, fără turism

Dacă înainte de pandemie peste 2,6 milioane de turiști ne vizitau, anul trecut numărul lor s-a înjumătățit. E normal, când nu știi să-ți promovezi obiectivele turistice, când la Târgul de la New York parcă am încercat să îi convingem pe străini să nu ne viziteze țara! Câteva poze scoase la imprimantă, prinse pe o perdea neagră, asta a fost promovarea turismului. La fel și la Târgul de la București, ne-am prezentat cu o hartă cu pietre și un ciocan în mijloc pentru care s-a plătit 16.000 de euro! Și dacă nu ne-a ieșit promovarea la aceste târguri, am hotărât să fim absenți și la cel mai mare târg internațional de la Berlin. Ministrul Turismului se scuză că timpul de o lună și jumătate nu a ajuns pentru a putea participa. Oricum, pentru o demisie este timp destul. Bine că regele Charles al Marii Britanii ne promovează turismul. Și bine că am desființat și Centrul de Promovare a Turismului de la Slobozia, tocmai acum când vom avea în itinerariu și Conacul Bolomey.

Trei mii de medicamente generice dispărute

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR ) avertizează că în ultimii ani peste 3000 de medicamente generice au dispărut din farmacii. Medicamentele generice sunt echivalentele medicamentelor originale ale căror brevete au expirat. Ele conțin aceeași substanță activă ca și produsul original. Prin dispariția a peste 3000 de medicamente generice a apărut paradoxul că pacienții au la dispoziție medicamente inovative cu un preț mai mare, dar nu au acces la medicamentele generice, cu până 80 la sută mai ieftine. România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puține decât Cehia și de șase ori mai puține decât Germania. Deși noi ne-am gândit că românii sunt bogați și d’aia caută mai mult medicamente inovative, APMGR pune acest fenomen pe seama… politicii de preț și taxare a Guvernului. S-ar găsi o soluție, dacă aghiazma, ca medicament generic, s-ar atribui numai pe bază de rețetă compensată.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved