B L I T Z

Iohannis nu se cutremură

În urma cutremurului din Turcia, care a avariat grav peste 50 de mii de clădiri, până la prăbușire, unde au murit peste 40 de mii de oameni, imediat televiziunile noastre au trecut la „frământat” pământul și diverși pricepuți și nepricepuți își dau zilnic cu părerea. Apoi, exact în această perioadă, li s-a dat apă la moara verbală cu sutele de seisme care au loc în Gorj, prilej de a readuce în discuție siguranța pe care o au clădirile mai vechi sau mai noi în cazul unui seism de o magnitudine de peste 7 grade . Dacă nu era cutremurul din Turcia, dacă nu ar fi cutremurele din Oltenia, s-ar fi tăcut. Așa că, s-a făcut o comisie ce trebuie să inspecteze toate clădirile și să întocmească un raport ce va fi prezentat domnului… Richter. În platourile televiziunilor, seară de seară sunt prezenți experți în seismologie, ingineri, profesori de fizică și bineînțeles madam Tatoiu, Gelu Vișan și foștii polițiști sindicaliști Dumitru Coarnă și Iulian Surugiu, acum politicieni. Profesorul de fizică care predă la Cotroceni nu apare și nici nu își dă cu părerea, fiind sigur că cele șase case pe care le are la Sibiu sunt solide și rezistă la un cutremur mare, pentru că au fost cumpărate cu bani munciți, din meditații. Așa a apărut o ipoteză care spune că dacă ai construit sau cumpărat o casă cu bani furați nu rezistă la un cutremur mare. Ghinion!

Ucraina lovește în fermieri

În timp ce fermierii români sunt aduși în faliment din cauza cerealelor ieftine din Ucraina, alții profită. Peste 50 la sută din exporturile de grâu și porumb ale Ucrainei realizate pe coridoarele de solidaritate și care ar fi trebuit să ajungă în țările sărace din Africa și Asia ajung la… producătorii spanioli! Au plătit mai mult și Ucraina a livrat. În jur de 2,9 milioane de tone de grâu și porumb din Ucraina au ajuns în Spania, unde au fost folosite ca hrană pentru animale și doar 15 la sută din exporturi au mers mai departe în țări cu risc de foamete, cum este cazul Etiopiei și Sudanului. Fermierii din România, Ungaria si Polonia sunt tot mai nemulțumiți, deoarece Ucraina perturbă competitivitatea în regiune. Toate aceste state solicită cu insistență ca acordul cu Ucraina să nu mai fie prelungit după luna iunie, când expiră. Acum, vor să ne distrugă și Delta Dunării prin dragarea până la 8 metri adâncime a Canalului Bâstroe. Iohannis tace, fiindcă nu-i place pescuitul.

Un colet către Ginghis Han

Probabil din cauza atribuirii a prea multe sarcini pentru poștași, care sunt obligați să expedieze milioane de vouchere pentru plata energiei, altele pentru alimente plus pensiile, un colet expediat pentru orașul Mangalia a ajuns în… Mongolia. În colet se afla o carte, care a călătorit 6 luni de la București în Mongolia, angajații poștei făcând această eroare și expediind-o la peste 5700 kilometri. Se putea face și o altă eroare, cartea „Discurs despre economia politică” a lui Jean Jaques Rousseau să ajungă la o fermă de porci rasa… „Mangalița”. Și uite așa, cartea călătorind din coteț în coteț răspândea… „poșta porcină”. În situație absurdă s-a trezit și o bucureșteancă, care a descoperit că are contul de la bancă sechestrat de ANAF. O doamnă care lucra la poștă a încurcat două cifre de la sfârșitul CNP și astfel s-a ajuns la ANAF cu imputația. Ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, promite că poștașii vor fi dotați cu tablete – dispozitive inteligente – care vor reduce erorile. Am înțeles! Dacă pensia mea ajunge la altă adresă, sancționată va fi… tableta!

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved