Eliminarea literaturii de la Bacalaureat
Pătruns până în adâncul inimii de proiectul „România Educată”, Mircea Cărtărescu (veșnicul nostru candidat autonominalizat anual la Premiul Nobel pentru Literatură!?!) propune „eliminarea literaturii ca materie de Bacalaureat din cauza modului de predare”. El,în calitate de scriitor, consideră că în școli nu se face practic literatură, ci li se prezintă elevilor „un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele”. Acesta a mai afirmat că „literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună mâna în veci pe o carte. Nu se mișcă nimic, defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce este literatura, cu autori prăfuiți, cu texte parcă alese pentru nulitatea lor”. Fiți mai clar, domnule Cărtărescu. Probabil vreți să spuneți că Eminescu, Alecsandri, Blaga, Arghezi, Bacovia sunt prăfuiți și operele lor sunt nule. Ce scriitori propuneți să nu mai mai facă parte din programa școlară? Vreți să fie înlocuiți cu Cărtărescu și Patapievici? Cu Cărtărescu, care în Revista Flacăra nr 1 din 2002 era acuzat la Timișoara de anti-românism și ofensă națională adusă lui Eminescu atunci când afirma că marele geniu „nu mai e la modă deoarece nu dă bine. Sec, spus, Eminescu nu mai este actual deoarece cultura română, azi ca și ieri, se dovedește a nu fi decât o cultură de sincronizare”. Păi, când erați profesor, între anii 1980-1989, le predați elevilor acești scriitori prăfuiți? Nu vă umpleați de praf și nulitate? Și când v-ați luat licența la Facultatea de Limba și Literatura română cu teza „Imaginarul poetic eminescian din poezia postumă”, nu cochetați cu „moartea pasiunii”?
Cea mai bună pasăre e… porcul!
Specialiștii de la Protecția Consumatorului au realizat un studiu, analizând etichetele a 37 de mărci a produselor de tip „pate de pasăre”, comercializate în România. Publicate recent, concluziile au scos în evidență că porcul are pene, ghiare și pipotă iar găina are rât, șorici, slănină și guiță. Astfel, la 40,54 la sută din produse ingredientul principal este apa iar 2,70 la sută un alt tip de carne, un pateu conține 18,92 la sută proteină animală de porc, 18,92 la sută slănină, 16,2 la sută șorici și 5,40 la sută ficat de porc. Acum putem afla că porcul poate să se îmbolnăvească de gripă aviară și găina de pestă porcină!
Pensionarii anilor viitori
Potrivit estimărilor, populația activă din România este în continuă scădere, iar acest lucru se va reflecta în veniturile pe care le vor obține viitorii pensionari care se vor pensiona peste zece-douăzeci de ani. Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populația României va fi între 13-16 milioane. În aceste condiții, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puțini oameni care să lucreze și să plătească taxele ca să susțină sistemul public de pensii. Conform calculelor, un român care încasează acum un salariu mediu net pe lună de 4.000 de lei va primi, după 35 de ani de contribuții, o pensie de stat în valoare de 1275 lei. Pe unii dintre noi în anii 2050 nu ne va interesa pensia, ci cu ce bani urmașii vor organiza parastase.
Gheorghe Marinel