B L I T Z

România Educată” pe banii părinților

Aproape șase sute de sindicaliști din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au protestat săptămâna trecută în fața Parlamentului față de alocarea bugetară pentru sectorul educației prevăzută anului 2023 de 2,1 la sută din PIB, cel mai mic buget din istorie pentru această instituție, față de șase la sută, cât prevde legea. Cei mai mulți elevi care au rezultate bune la școală reușesc această performanță datorită meditațiilor pe care le fac în particular, pentru care părinții cheltuiesc considerabile sume de bani. Ați înțeles, domnule Iohannis, președinte de țară, profesor de fizică, cum se înfăptuiește programul „România Educată” pe care îl implementați de șase ani între două navete la Sibiu? Cu meditații, unde sunteți expert, cu bani de la părinți, nu prin alocarea din PIB a unui procent mai mare pentru buget. În timp ce „Guvernul meu” vota cu două mâini alocarea a 2,1 la sută din PIB, domnia voastră declarați ziariștilor la Bruxelles că trebuie să investim mai mult în educație. Și s-a înțeles: s-a alocat pentru SRI un buget cu 20 la sută mai mare față de anul trecut și pentru Administrația Prezidențială cu 35 la sută mai mult față de anul trecut! S-au scumpit benzina și motorina și trebuie bani mulți pentru navetă. Ascultați o elevă, domnule profesor: „Auzi, mamă, a venit o inspectoare să o laude pe profa noastră de engleză pentru cât de bine ne-am descurcat la lecția deschisă. Mi-am mușcat limba ca să nu-i spun cât te costă pe tine pe lună descurcatul meu la engleză și de unde știm noi tot ce știm”. Și am mai aflat că profa de engleză care medita nu a reușit să cumpere cu banii obținuți decât o garsonieră confort 2. Nu-i nimic, e tânără, mai are timp în 40 de ani să-și ia șase case.

Luați lumină de la Croația !

După ce a intrat în Schengen, Croația a obținut și bronz la mondialele de fotbal, iar după Consiliul European președintele Iohannis a declarat că este destul de optimist și că ne vom integra și noi în Schengen în 2023, dar fără termen precis. Și ne-a mai spus că sunt probleme care trebuie rezolvate. Tot cu acești oameni vreți să le rezolvați? Să vedem negociatorii. De la noi, ministrul de interne inginer mecanic fost președinte de sindicat la „Electrica ” Zalău și primul ministru militar de carieră care a declarat că nu intră în politică, dar acum e președinteal PNL și citește cu greu foi în limba română și e suspectat de plagiat. După două-trei cuvinte se poticnește cu ĂĂĂĂĂ. De la croați: ministrul de interne, studii internaționale de securitate națională, liedership la Harvard și douăzeci de ani experiență diplomatică în instituții europene de apărare, inclusiv ambasador la NATO și primul ministru, avocat specialist în drept internațional cu peste douăzeci de ani experiență în afaceri externe și instituții europene. Vorbește engleza, franceza, germana, italiana și… croata fără poticneli sau după prompter. Faceți diferența!

Doroftei prosperă în Canada

Ce nu a reușit să facă în Ploești orașul să natal din cauza piedicilor puse de birocrația românească, renumitul boxer Leonard Doroftei reușește să realizeze în Canada. La cei 52 de ani trage din greu pentru a avea propria sală de box, care e aproape gata, în orașul Laval din Regiunea Quebec. Obișnuit cu munca de mic, lucrează cot la cot cu muncitorii. Băiatul lui, Adrian, nu i-a luat urma și a devenit un prosper om de afaceri. „Tata știe ce face cel mai bine, indiferent unde va fi în afară de România. El și-a dorit întodeauna să fie acasă, dar nu s-a putut”.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved