B L I T Z

 

Bade, pălărie nouă !

Organizată în fiecare an de Ziua Națională a României, parada militară a avut loc în Piața Arcului de Triumf. Din cauza vremii nefavorabile, evenimentul nu s-a mai desfășurat potrivit planului inițial, avioanele și elicopterele fiind ținute la sol. La paradă au participat 1500 de militari din armata României și trupe NATO. De data aceasta, doamna Carmen Iohannis nu a fost prezentă la ceremonie și nici nu a a fost văzută pe undeva. Probabil îi pregătea valiza soțului, care urma să plece a doua zi în Grecia într-o vizită oficială. În schimb, în locul doamnei Carmen Iohannis, la paradă, în dreapta președintelui, cu mănuși din piele pe mâini a stat Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, și tot cu mănuși, dar în stânga, a stat primul ministru Nicolae Ciucă, și fără mănuși Angel Tivăr, ministrul apărării. Imnul de Stat intonat în deschiderea ceremoniei a fost ascultat de președinte și Alina Gorghiu, fiecare cu mâna dreaptă pe piept, învelite în mănuși pentru a nu simți puternic bătăile inimii, pline de aritmia emoției și patriotism. La început, Klaus Iohannis a apărut cu capul descoperit, dar din senin, după ce a început ploaia, avea o pălărie din fetru pe cap. Ceilalți au rămas descoperiți până la sfârșit. Era mai simplu să vină cu șapca primită de la Donald Trump, din respect pentru parteneriatul strategic. De sub pălărie, Iohannis, sobru, fără niciun zâmbet, a urmărit în tăcere parada, mulțumit că în bugetul pe anul viitor se va aloca 2,5 la sută din PIB pentru înarmare. Parada a luat sfârșit în acordurile fanfarei, care a părăsit platoul cântând melodia „Bade, pălărie nouă / Tu mi-ai rupt-o, tu mi-o coase”. Seara, la Cotroceni a avut loc o ceremonie la care miniștrii UDMR și Marcel Ciolacu nu au participat, făcând alergie la șampanie.

Asta ne mai lipsea !

Pornind de la povestea petrecută la o școală, când învățătoarea întreba elevii de ce duc lipsă acasă, să derulăm lucrurile. Primul elev întrebat răspunde că ei nu au acasă frigider, al doilea că nu au aer condiționat, al treilea că nu au mașină și așa până s-a juns la cel mai sărac elev. Întrebat de ce duce lipsă acasă, acesta răspunde senin că au de toate, că nu le lipsește nimic. Mirată, învățătoarea îi cere lămuriri și acesta răspunde: aseară a venit sora mea din Spania care are 17 ani și ne-a spus că e gravidă. Atunci, tata a spus că asta ne mai lipsea, că încolo avem de toate. Acum să facem legătura. Vineri, 2 decembrie 2022, Institutul pentru Fizica Pământului a comunicat: „La ora 18,23 în județul Ialomița a avut loc un cutremur cu magnitudinea 2,6 pe Scara Richter, având epicentrul la Nord-Vest de Slobozia, în orașul Amara. Asta, ne mai lipsea!

Medicamente compensate cu 90 la sută

Guvernul a adoptat o Hotărâre care prevede majorarea veniturilor pentru care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90 la sută. Documentul prevede că de la 1 ianuarie 2023 pensionarii cu venituri până la 1429 lei pe lună să beneficieze de medicamente compensate în proporție de 90 la sută. Până în prezent, limita la care pensionarii beneficiau de compensare de 90 la sută era de 1229 lei, inclusiv. Consumul total mediu lunar de medicamente pentru această categorie de pensionari este de aproximativ 20.584.670 lei. Asta înseamnă că stăm bine cu sănătatea… bolnavă.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved