Ghinion: Jumătate din populația României, în risc de sărăcie
O amplă analiză a situației economico-sociale din țara noastră a fost făcută de expertul economic Adrian Negrescu, care a explicat de ce percepția românilor este că trăiesc în prezent mai greu decât înainte de 1989. Și are dreptate să afirme acest lucru, când după 33 de ani de la Revoluție nu reușești să-ți asiguri o masă caldă în fiecare zi, să nu reușești să-ți acoperi facturile, să-ți cumperi îmbrăcăminte pentru tine, familie și copii. Aceasta este economia capitalistă, modul în care s-a făcut reforma în România care s-a polarizat din punct de vedere social între bogați și săraci, tagmă care a crescut extrem de mult. Înainte de 1989 aveai bani în buzunar și nu găseai lapte, pâine sau o bucată de carne. Acum e invers. Se găsesc de toate și nu ai cu ce să le cumperi. „ Mai mult de jumătate din populația României este în risc de sărăcie și te întrebi care este rolul politicienilor în creșterea nivelului de trai și cum am ajuns, din păcate, să fim o țară în care „cardul de sărac ” să devină un vector de promovare a intereselor politice. Am ajuns în 2022 să trăim la mila statului, să fim o țară de asistați social, în care discrepanța dintre nivelul de trai al unora și sărăcia în care se adâncește majoritatea populației să fie tot mai mare”, a spus Adrian Negrescu. Ultimul sondaj efectuat de INSCOP Rasearch arată că 57,4 la sută dintre cei intervievați au opinat că situația generală din România este mai rea decât în 1989. Vorba lui Iohannis: ghinion.
Mașini de lux pentru deputați
În timp ce mii de angajați ai uzinelor „Dacia” au ieșit în stradă la Mioveni pentru a protesta față de nerespectarea promisiunilor guvernului, în timp ce producția a crescut cu 30 la sută în primele luni ale anului, salariile au rămas la fel. Principalele revendicări ale oamenilor sunt legate de creșterile salariale, modificarea Codului Fiscal încât să crească deducerile personale pentru toți salariații cu salarii mai mici de 5000 de lei și protejarea locurilor de muncă. Și, pentru a ajuta industria românească, Camera Depuaților își reînnoiește parcul auto cu 55 autoturisme, dintre care 4 autoturisme de protocol de la „Porsche” la prețul de 199 920 lei o mașină și 55 „Duster” de la „Renault” la prețul de 91.558.60 lei o mașină! Ca să-și ducă nevestele la piață și petreceri și copiii la școală, domnii deputați fac alergie la „Logan” și, de unde vreți măriri de pensii și salarii dacă nu sunt bani? Și de ce cele 55 de autoturisme trebuie să aibă tracțiune 4×4, pe motorină? Pentru că drumurile prin pădurile patriei când se merge la vânătoare de guguștiuci sunt impracticabile! Vorba unui român necăjit: și noi pe voi!
Bacșișul fiscalizat
Începând cu 1 ianuarie 2023 se preconizează ca pe nota de plată și pe bonul fiscal operatorii economici din HORECA să aibă obligația de a înmâna clientului o notă de plată în care vor fi prevăzute rubrici distincte privind bacșișul oferit între zero și 15 la sută din valoarea consumației. Dacă lași bacșiș la un medic, gestul nu este văzut cu ochi buni de autorități, însă dacă se practică într-un restaurant, este un gest de bunăvoință! Hai, mă lași! Dacă actul medical este important și toți trebuie să fim tratați la fel, același lucru e valabil și pentru restaurant sau cafenea. Este ciudat faptul că trebuie să oferi bani pentru cineva care își face munca pentru care e plătit deja. Și cu ce sunt ei mai presus față de bucătari sau cei care spală vasele și fac curățenie? Sunt localuri unde bacșișurile se strâng și se împart echitabil la finalul serii între toți angajații. Și de ce bacșiș fiscalizat numai pentru cei din HORECA? Pentru maneliști, fără număr fără număr la vedere, nu se poate fiscaliza? Sau pentru frizerii, cabinete de cosmetică, coafor? Oare un vânzător de ziare care stă la o tarabă în ploaie și în frig, când va primi și el bacșiș…15 bani?
Gheorghe Marinel