Gabriel Liiceanu despre „România educată”
Într-un interviu acordat pentru „Spotmedia.ro”, cunoscutul filozof Gabriel Liiceanu a declarat că „depinde pe ce mână e lăsată istoria, pe mâna lui Carol I sau a lui Gheorghiu Dej”. Dar, în rest, când îți apare un personaj cu un discurs minunat, nu poți ști. „Când am auzit de „România educată”, am spus doamne, în sfârșit apare un om care înțelege de unde trebuie pornite lucrurile. După care ne-am dat seama clar că am fost mințiți în cel mai ordinar fel. Ni s-a aruncat pe masă un meniu cu feluri delicioase și înăuntru nu era nimic. Murim de foame, din punct de vedere al educației, e la pământ”,a mai adăugat Liiceanu. Până aici, toate bune, dar sper că nu v-ați referit la „România educată” a lui Băsescu, căci pe el îl ridicați în slăvi când v-a decorat. Ați uitat când spuneați că „este un președinte care timp de 10 ani nu a făcut decât să așeze România pe drumul bun și să fie alături de intelectualii țării”? Pe cuvântul dumneavoastră filozofic? Dacă nu vă referiți la Băsescu, atunci de ce nu dați nume și prenume celui care a inițiat Proiectul „România educată”? Vă spun eu! Vă referiți la cel care a spus că „România este un stat eșuat”. Se numește Klaus Iohannis.
Marș Bubi, că te mușcă doamna!
Șase parlamentari ai PNL au depus un proiect de lege pentru a permite accesul animalelor de companie în instituții publice și în mijloacele de transport în comun. Proiectul de lege pornește de la faptul că oamenii sunt datori să respecte cele cinci drepturi ale animalelor: de a nu suferi de foame și sete, de a fi ferite de disconfort, de a nu suferi dureri leziuni și boli, de a manifesta un comportament firesc față de ele, de a nu suferi de frică sau stres. Păi, măi isteților! De ce nu propuneți un proiect de lege și pentru protejarea nevoiașilor cu aceleași cinci principii ca la animale: să nu sufere de foame, să aibe unde locui, să fie feriți de boli, de a manifesta un comportament firesc față de ei, adică fără bastoane și gaze la proteste. Dar, dacă ai alergie la părul de animale, ce faci? Te dai jos din autobuz sau metrou și cedezi locul lui Bubi sau Mâțișor? Cum, să vii cu câinele în biserică, să stea lângă tine când te împărtășești sau te spovedești!? Sau să vină toți nuntașii cu câini și pisici și să vezi nuntă mare! La parlament sau în guvern e bine să latre și câinii iar pisicile să miorlăie, că de lătratul aleșilor ne-am săturat.
Berea și accidentul vascular cerebral
Potrivit specialiștilor de la Institutul Canadian pentru Cercetarea Sănătății Populației, consumul de bere crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral fiindcă este cea mai dăunătoare băutură alcoolică pentru creier. Consumul acesteia crește riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 25 la sută și de accident vascular cerebral hemoragic cu 73 la sută. Vinul, pe de altă parte, nu are niciun efect asupra funcțiilor creierului și asupra sănătății în ansamblu dacă e consumat cu strictă moderație. Și-atunci, toți întreabă: de ce se mai vinde bere? Pentru același motiv pentru care se vând și țigări. Până la urmă, după doi mici mici, merge o bere.
Gheorghe Marinel