O mie de lei pentru Brâncuși
În octombrie 2016, aflat în vizită la Tg. Jiu, președintele Klaus Iohannis nu a găsit altceva de făcut decât să se așeze, pur și simplu, cu fundul pe unul din cele 12 scaune de la „Masa Tăcerii”. „Scaunul” acela nu este destinat nici odihnei popoului prezidențial, nici unui om care se pregătea să mănânce, ci este una dintre cele mai importante opere de artă ale omenirii. Dacă un alt cetățean s-ar fi așezat pe unul dintre „scaune” în jurul „mesei”, jandarmii ar fi intervenit imediat. Și pentru că luna asta se împlinesc șase ani de când Iohannis s-a odihnit la „Masa Tăcerii”, lăsând urme ale unui gest stupid, mai marii din Ministerul Culturii au alocat 1000 de lei, exact cât primește pentru o melodie cântată la o nuntă un manelist. Banii au fost alocați Primăriei din Tg. Jiu pentru întreținerea valoroaselor opere de artă. Așa crede Ministerul Culturii că acești bani sunt suficienți pentru conservarea și promovarea operelor lui Brâncuși. Mai mare bătaie de joc nu se putea. Oare cât costă zilnic ștersul de praf al scaunului de la Cotroceni? Dar a mesei?
Cine plătește daunele morale ?
Un studiu efectuat și publicat de Ziarul „Bursa” a relevat faptul că între anii 2010-2015 instanțele românești au admis cererile procurorilor privind interceptările în proporție covârșitoare, șase curți de apel admițându-le în proporție de sută la sută. Niciun magistrat nu a răspuns până acum material sau disciplinar pentru încălcări grave ale drepturilor fundamentale ce au generat erori judiciare. Lipsa efectivă a răspunderii judecătorilor și procurorilor a făcut ca în prezent peste 80 la sută dintre români, conform unor sondaje, să își dorească o răspundere a magistraților. Acum, când pe repede înainte sunt dezbătute, modificate și aprobate în parlament noile legi ale justiției, se pare că problema va rămâne la fel. Iată cum o Hotărâre a Curții de Apel Oradea a dat Adrianei Sime (fostă adjunct a Finanțelor Bihor) daune morale de 10.000 de euro pentru dosarul fabricat de procurorul Adrian Valentin Munteanu. Conform „Luju.ro”, Adriana Sime a fost achitată definitiv, urmând să primească daunele morale în valoare de 10.000 de euro. Cine îi va plăti, oare, aceste daune? În niciun caz procurorul, pentru că justiția e … independentă!
Să punem de mămăligă
Potrivit speccialiștilor în sănătate, mămăliga este foarte bună pentru cei care suferă de gastrită sau ulcer, deoarece mălaiul reduce aciditatea din stomac, având și o acțiune ușor calmantă. Totodată, consumul de mămăligă reduce nivelul de stres și îmbunătățește sistemul nervos. Asta cu condiția să nu „explodeze” că vă stresați mai mult! Mămăliga conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, E și K, fier, magneziu, zinc, potasiu, fibre. Este mai sănătoasă decât pâinea fiindcă are puține calorii, este astringentă, diuretică și antiinflamatoare. Pe de altă parte, saramura fără mămăligă e ca nunta fără lăutari! Iar dacă o tai cu ața, păstrezi tradiții și o poți mânca și rece cu slană și ceapă, cu brânză, dar mai ales cu pastramă. Gata! Am pus de mămăligă!
Gheorghe Marinel