B L I T Z

Noul an școlar

Luni, 5 septembrie, cu mai multe modificări în structură, a început noul an școlar. În loc de semestre vor exista cinci module de învățare, care vor alterna cu cinci vacanțe, tezele nu vor mai fi obligatorii (doar plagiatul) și va exista o singură medie pe tot parcursul anului școlar.

Modulul 1 de învățare: 5 septembrie -21 octombrie. 24-30 octombrie – vacanța de toamnă.

Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie. 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023-vacanța de iarnă.

Modulul 3: 9 ianuarie până în februarie. Urmează a treia vacanță -de o săptămână-, care poate fi acordată în a doua săptămână, în a treia sau a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar. Aici se zăpăcesc de tot lucrurile. Elevii din București pot fi în vacanță în prima săptămână, cei din Brașov în a treia sau cei din Slobozia în a patra. Depinde cum își stabilesc programul domnii de la inspectorate.

Modulul 4: Începe după vacanța din februarie și se va desfășura până în preajma sărbătorilor de Paște. 8 aprile – 23 aprilie – vacanța de Paște.

Modulul 5: 24 aprilie -16 iunie. 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară.

O altă modificare ce va intra în vigoare este eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor. În final, nu se specifică în ce perioadă își va lua vacanță șeful statului, care tot timpul anului școlar va lucra la proiectul „România Educată”.

Strigăt disperat din Cernăuți

Într-un articol apărut în „Zorile Bucovinei” din Cernăuți, Felicia Nichita Toma arată că în Ucraina, conform Legii Educației, etnicii români sunt supuși unei politici rapide de asimilare. „ Înțelegem că e război, însă trebuie să batem fierul cât e fierbinte, altfel va fi prea târziu. În vederea soluționării acestei situații neclare ce urmărește excluderea limbii române din școală, ar trebui să se implice mai activ și Guvernul României. De mai bine de 30 de ani luptăm pentru limba română însă pierderile sunt tot mai evidente și mai dureroase pentru noi, românii din teritoriul istoric al României. Vă amintim că în 2004 în Nordul Bucovinei erau 87 de școli cu predare în limba română, acum sunt doar 51.” De ce spune autoarea articolului că Guvernul României nu se implică? Păi, nu a deschis peste tot școli cu predare în ucraineană pentru copiii refugiați în România? Și când au mers în Ucraina, Iohannis, Ciucă, Ciolacu și alții, de ce spuneți că nu s-au implicat? Nu au făcut poze cu Zelenski? Poate că în prezent lucrează și la proiectul similar celui românesc, intitulat „Ucraina Educată” și atunci vom vedea rezultatele.

Fără impozite și taxe

În Bahrain, țară bogată în petrol, nu se plătesc taxe, dar cu toate aceste, angajatorii și angajații depun la stat pentru asigurarea socială 9 la sută, respectiv 6 la sută din salariul de bază. E ceva, față de noi, unde se opresc 42 la sută! În Monaco, paradis fiscal popular, rezidenții săi nu plătesc impozite pe veniturile personale. O persoană care locuiește în Monaco timp de 6 luni sau mai mult devine rezidentă și este scutită de plata impozitului pe venit. Abia acum înțeleg de ce își permite Mihaela Rădulescu să își scimbe siliocoanele de două ori pe lună. În Bermude, teritoriu autonom al Regatului Unit, locuitorii sunt scutiți în mare parte de impozite pe venitul coorporativ sau individual. Asta înseamnă că la noi revoluționarii și alte categorii scutite de impozite, umblă în bermude ?

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved