B L I T Z

Rupte din cotidian

La începutul anului 2023, parfumatul Rareș Bogdan promitea că în treizeci de zile va tăia pensiile speciale. Suntem la începutul anului 2024. Când le taie? * România a importat avioane F-16 mai vechi de patruzeci de ani, dar vrea să interzică circulația mașinilor mai vechi de cincisprezece ani * Președintele Klaus Iohannis a muncit enorm anul trecut. A efectuattreizeci și patru de deplasări externe împreună cu soția, care însumează cheltuieli de peste opt milioane de euro. Nu a ținut nicio conferință de presă și nici nu a a dat vreun comunicat să ne spună care au fost rezultatele vizitelor. Vă mai amintiți? Au participat tovarășul Nicolae Ceaușescu împreună cu tovarășa Elena Ceaușescu. Acum diferența este că au participat domnul Klaus împreună cu doamna Carmen. Mai are de tras un an și va trebui să termine ocolul pământului în două mandate. A cheltuit opt milioane de euro beneficiind de vouchere de vacanță doar soția * Profesorii concediați nu se mai pot întoarce în învățământ timp de șapte ani. Meditațiile pentru proprii elevi, violența fizică și verbală, politica și prozeletismul religios în școală duc la concediere * Prima propoziție din abecedar: „Ana are mere”. La ora de religie: „Anafură”. În abecedarul romilor: „Ana are portofel” * Magazinele cooperației de consum din mediul rural au ajuns cu adevărat magazine mixte: au două lacăte, unul chinezesc și altul românesc * După noile restructurări, după ce a fost dat la o parte, domnul director s-a apucat de treabă: s-a pensionat.

Dulciuri mai piperate și sport mai puțin

De la 1 ianuarie 2024 alimentele cu zahăr vor fi taxate cu cu 19 la sută în loc de 9 la sută TVA. Astfel, prețurile la dulciuri și prăjituri vor fi mai mari. Putem să mâncăm în continuare cozonaci și biscuiți cu 9 la sută. Toate sucurile cu zahăr vor fi accizate, la fel și lichidele pentru țigări electronice. Berea fără alcool va avea la rândul său TVA majorată de la 5 la 19 la sută. Asta te face să bei bere cu alcool, care e mult mai ieftină. Sălile de fitness vor avea majorată TVA de la 5 la sută la 19 la sută. În felul acesta vei da jos numai un sfert din burtă. Același lucru e valabil și pentru accesul la evenimente sportive. O creștere similară va fi implementată și pentru plimbările cu trenurile de epocă, telecabine, telegondole sau ambarcațiuni tuistice. Luați-vă biciclete!

Datorii anulate de ANAF

Un număr semnificativ de contribuabili se vor bucura de scutirea datoriilor către ANAF fără a fi nevoiți să le achite. Această situație se aplică celor care au sume datorate mai mici de 40 de lei către această instituție. Autoritățile au început deja anularea creanțelor fiscale restante aflate în sold la 31decembrie a anului trecut, potrivit Codului de Procedură Fiscală. Și autoritățile locale pot stabili plafonul creanțelor fiscale care pot fi anulate, fără a depăși însă limita de 40 de lei. Așa este la noi, unii sunt scutiți la plata unei sume de 40 de lei, alții dacă îi cheamă Klaus pot fi scutiți de 1,2 milioane lei, sumă stabilită în 2018 de către Ministerul de Finanțe pentru încasarea unei chirii pentru o propritate care este a statului. Să fie primită!

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved