Iliescu lângă Michael Jackson, Iohannis lângă Michael Schmidt
Să nu mai ziceți că președintele Klaus Iohannis nu este permanent lângă români. Pe 31 iulie a participat la Festivalul dedicat culturii și tradițiilor săsești, organizat de omul de afaceri Michael Schmidt. Acum a participat pentru a zecea oară la acest festival, a 10-a ediție Haferland (Țara Ovăzului ) și după ce a fost întâmpinat cu Imnul Secuilor putem să-l întrebăm de ce merge numai la acest festival. Am înțeles că îi place „Țara Ovăzului”, dar „Țara Porumbului – Zea Mais”, când la Orezu în Ialomița are loc „Ziua porumbului”, aflată la ediția 13, nu îi place? Dar despre „Țara Prazului”, de Festivalul de la Băilești, locul de baștină a lui Amza Pelea, nu a auzit? Au și oltenii imnul lor, cel cu „muică, m-a făcut mama oltean!”. Nici de sutele de mii de oameni prezenți pe Muntele Găina nu îi place, nici de manifestările omagiale dedicate lui Avram Iancu? Cât de bârfit este fostul președinte Iliescu, dar acesta a găsit timp ca pe 1 august 1992 să-l primească pe Micheal Jackson la București. Acum, domnule președinte Iohannis, aveți prilejul să mergeți și s-o întâmpinați pe celebra Paris Hilton. Vine la Festivalul IntenCity, organizat în zilele de 26-28 august la Craiova. Dar, acolo nu se poate, că e „ciuma roșie ”, E pesedeee! Și ar mai fi un prilej să fiți alături de români, la o viitoare întrunire a cenaclului Flacăra. În mod sigur veți fi întâmpinat cu „Trăiască România / Trăiască tricolorul /Trăiască Iohannis și poporul!”.
Luați medicamente cu televizorul!
Speranțe pentru sănătatea românilor există în fiecare seară la televizor. Nu există pauză publicitară fără să fie înserată o reclamă la un medicament, un supliment alimentar. Cozile de la carne, cele de dinainte de 1989, s-au mutat la farmacii. Cineva făcea propunerea ca farmaciile să se doteze cu cărucioare, ca la super-marketuri. În primele trei luni ale acestui an cele 64 de televiziuni monitorizate de Kantar Media au înregistrat 1.301.307 difuzări pentru reclamele comandate de companii farmaceutice. Faptul că în jocul reclamelor au intrat actori și cântăreți a întărit și mai mult succesul acestora. Stela Popesu, după ce ne invita seară de seară la farmacia inimii, a plecat cu reclama la un accident vascular cerebral, iar Alexandru Arșinel, ajuns în cărucior cu rotile, ne zâmbește de la azil. Dar, imediat, în locul lor au venit Adrian Enache, Nico și Maria Dragomiroiu, care ne invită să mergem la farmacie și să cumpărăm medicamente cu „prețuri foarte mici”. Dar, ce, sunt second hand? Oare la nunțile tocmite, ce prețuri practicați? Tot mici? Nu vă lăsați păcăliți și mergeți la medic.
Iubiți-vă pe tunuri !
Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică ce întrunește 20 ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”. Culmea este că în Republica Moldova școlile au limba de predare româna, nu „moldoveneasca”. Comunicatul este transmis de agenția de presă română din Cernăuți, „BucPress”. Iar noi le-am înființat copiilor de refugiați din Ucraina școli cu predarea în limba lor. Președintele Zelenski ne-a mulțumit și pentr asta îi facem cadou câteva versuri ale lui Adrian Păunescu din poezia „Iubiți-vă pe tunuri !”. „Iubiți-vă pe tunuri / Concediați tunarii / Și dezamorsați obuzele / Și dați-ne acest prim și trecător / Semnal al păcii universale”
Gheorghe Marinel