Seceta a ucis orice boare de vânt …
Seceta a ucis orice boare de vânt/ Soarele s-a topit și a curs pe pământ… Primele versuri din minunata poezie ”Moartea Căprioarei” a lui Nicolae Labiș parcă sunt puse ca o mănușă peste lanurile uscate din Bărăgan.
1946. Documentele istoriei ne arată că România anului 1946 a fost o țară cu totul specială. Scrutinul din noiembrie 1946 nu a fost singurul eveniment important. Seceta a provocat recolte extrem de slabe, în condițiile în care România trebuia să plătească despăgubiri de război în produse alimentare. Foametea previzibilă nu a fost observată de politicieni, preocupați de campania electorală. Locuitorii satelor din Moldova porniseră de unii singuri spre zonele sudice, unde recoltele au fost mai bune. Erau dispuși să dea oricât pentru un sac de grâu sau porumb. Ca secretar al Regionalei PCR Oltenia, Nicolae Ceaușescu auzise despre oamenii disperați care veniseră să caute cereale în județele “păstorite” de el,însă nu a făcut nimic ca să le ușureze traiul.
2012. Seceta cumplită, mai mare decât cea din 1946, așa cum spuneau meteorologii, a pârjolit totul. România nu trebuie să plătească despăgubiri de război, ci începe să plătească milioane de euro pentru datoriile ajunse la scadență către FMI, Banca Mondială și UE. Locuitorii satelor nu au plecat în zonele neafectate de secetă; au plecat la muncă în Spania și Italia, dar și acolo traiul s-a înrăutățit. Foametea care se va instala, prețurile care explodează la alimente nu sunt observate de politicieni. În frunte cu trompetistul Băsescu.
2022. În sfârșit, după ce a crăpat pământul, au secat fântânile, mii de hectare cu cereale, legume și fructe sunt pârjolite, Tancszos Barna (ministrul mediului) l-a informat pe premier despre faptul că 70 la sută din suprafața țării este afectată de secetă pedologică. Și astfel, Nicolae Ciucă s-a spălat pe mâini cu apă de la sticlă și a cerut să se facă un plan coerent. Gata, avem plan, avem irigații și va ploua două săptămâni. Beți doi litri de apă zilnic, așa cum ne sfătuiesc medicii.
Încă un impozit din 2027
Am fost primii din Europa care, imediat după indicațiile primite de la Bruxelles, am închis minele de cărbuni, în timp ce Germania și Polonia le redeschid. Iar vom fi primii, iar vom sta în genunchi și vom aplica Directiva UE privind impozitarea fiecărei gospodării în funcție de gradul de poluare pe care îl generează? Dacă ai centrală termică poluezi, dacă ai vacă poluezi, dacă ai sobă cu lemne poluezi. Deci, să folosim curentul electric. Și dacă plătești impozit pe poluare nu mai poluezi? Noua taxă va fi introdusă din 2027, a spus ministrul mediului în cadrul emisiunii „Agrostrategia” de la TVR 1. Domnule ministru Tanczos Barna, ce ziceți: confrații dumneavoastră din Ungaria vor implementa această directivă? A, da! Mai sunt cinci ani pînă atunci și în 2027 se împlinesc 50 de ani de la cutremurul din 1977. Poate îl aniversăm.
Gheorghe Marinel