B L I T Z

Habemus ambasador

Din 20 ianuarie 2021, prin expirarea misiunii ambasadorului SUA în România în persoana lui Adrian Zuckerman, țara noastră nu mai avea un reprezentant al SUA la nivel de ambasadă. Și iată că după atâta timp Casa Albă a comunicat nominalizarea diplomatei Katleen Ann Kavalec pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în România. Noul ambasador este membră a Înaltului Serviciu de Afaceri Externe cu rang de ministru-consilier și ocupă în prezent funcția de șef al misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina. A fost subsecretar adjunct pentru afaceri europene și euroasiatice al Departamentului de Stat, ofițer pentru afaceri culturale la Ambasada SUA din România, consilier politic la Ambasadele SUA din Kiev și Moscova. Originară din California a obținut o diplomă în științe politice la Universitatea din Berkeley și un masterat în servicii externe la Universitatea Gergetown din Washington DC. Vorbește româna, spaniola, portugheza, franceza, rusa. Ați văzut ce CV impresionant ? De ce la noi nu se pune omul potrivit la locul potrivit? Cezar Preda, membru PNL, inginer mecanic numit director adjunct la Institutul Cultural din Paris care odată cu numirea sa declara: „Nu trebuie să fii om de cultură ca să promovezi cultura, am primit o sarcină, nu o sinecură”. Așa e, domnule Preda, la cultură trebuie să fii inginer mecanic și la o uzină mecanică dirijor de filarmonică!

Reabilitarea Doftanei

În 1952 eram făcut pionier pe holurile închisorii Doftana din județul Prahova și mi-aduc aminte cum ni se prezentau celulele în care erau schingiuți conducătorii comuniști. Apoi a venit Revoluția din 1989 și a început reabilitarea închisorilor de la Sighet, Râmnicu Sărat, Aiud și altele care transformate în muzee prezintă modul în care deținuții liberali, țărăniști, oameni de cultură, intelectuali din toate categoriile, preoți erau torturați. După 1989, Închisoarea Doftana a fost lăsată în paragină și pradă pentru hoții de fier vechi. De ce nu s-a vrut să se afle și modul în care erau tratați comuniștii (despre morți numai de bine), e simplu de aflat. Ei au fost răi, alții au fost buni. Dar, iată că a trebuit să vină afaceristul libanez Muhammad Murad care și-a mărit portofoliul afacerilor prin achiziția fostei închisori Doftana. El va investi 25 de milioane de euro pentru reabilitarea integrală și dezvoltarea pe plan turistic a spațiului aferent. Istoria trebuie cunoscută în profunzimea ei, fără devieri și ascunzișuri. După 2024, la Doftana se va cânta din nou „Privesc din Doftana, prin gratii de fier / Departe, în zare un petic de cer…”

Fără fuste scurte și decolteuri

Timp de aproape doi ani, asistentele medicale care au îngrijit pacienți infectați cu COVID -19 au profesat îmbrăcate din tălpi până în cap cu costume precum cosmonauții. Dar a venit și vremea să se poarte mai lejer. Numai că Spitalul Județean din Călărași le-a interzis să mai poarte la serviciu fuste scurte și decolteu. „Asistentele nu vor mai intra la serviciu, începând de azi, cu uniforme mulate pe corp, provocatoare, fuste scurte, unghii colorate, decolteu necorespunzător în mediul sanitar” .Decizia a fost luată pentru că aceste ținute provocatoare pot crește tensiunea pacienților, conform declarației șefei secției chirurgie pe sit-ul „calarasipress.ro”. Păi, dacă persoanele internate sunt hipotensive, e bine să le crească tensiunea și se face economie la medicamente. Totuși, nu cred că dacă ești internat în spital mai ai și gânduri erotice. Se pare că ținutele respective erau purtate pentru a fi admirate de altcineva.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved