B L I T Z

Iohannis ne îndeamnă la cumpătare

Președintele Klaus Iohannis ne vorbește de parcă noi nu am trăi în țara asta și nu vedem ce se întâmplă. Vine și ne spune: „ Guvernul a luat și va lua în continuare măsurile care se impun. Această inflație și situația economică dificilă, prețurile la energie, toate acestea nu au apărut că cineva a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Vor fi în continuare probleme cu energia, vor fi în plan global, toate acestea având o singură cauză, războiul din Ucraina.”

Ce vorbiți, domnule președinte! Inflația începuse cu un an înainte de război. Dar guvernul domniei voastre se ocupa timp de șase luni de organizarea congresului PNL, în plină pandemie. A existat permanent scandal cu facturile mari de la energie și înainte de război. De fapt, domnul președinte vrea să ne spună că guvernul și-a făcut treaba, dar a venit Putin și ne-a dat peste mână. Păi, dacă ne-a prostit cu meditațiile prin care a luat casele din Sibiu, cu Orban, cu Cîțu, cu Ciucă șef la PNL și la guvern, ce-a zis: ia să-i prostesc eu și cu Putin! Tot Putin nu trimite voucherele persoanelor vulnerabile care nu mai ajung la 1 iunie și nici nu se știe când? Tot Putin nu repară scanerele din vămi achiziționate pentru a stopa contrabanda și evaziunea fiscală? Tot Putin e vinovat de criza alimentară care se anunță și noi nu am alocat un ban pentru irigații? Tot Putin e vinovat că avem 42 la sută analfabeți funcțional?

Auziți cum ne îndeamnă președintele pentru ieșirea din criză: „Trebuie să fim atenți pe ce cheltuim. Este bine să judeci de două ori cum faci și cum să cheltui banul. Să fim mai cumpătați.” Gata, cei cu pensiile mici mai lăsați crosele de Golf în pod, nu mai faceți naveta la Sibiu că e scumpă benzina. Asta e! Fiți mai cumpătați, nu vă mai cumpărați yahturi și nu mai beți șampanie de 2000 euro sticla. Procedați ca mine, care am luat ilegal din chirie 60 de mii de euro și pe care nu îi restitui fiindcă sunt cumpătat.

Maimuțăreală la televizor

Despre virusul care a provocat pandemia s-au spus multe, ca de obicei, „pe surse”. Ba că e fabricat în laboratoarele din China, ba că e adus de un liliac, ba de un pangolin. Și așa a început campania de vaccinare. Am achiziționat 120 milioane vaccinuri, am vaccinat aproape 9 milioane de persoane, am plătit un miliard de euro și acum așteptăm ca restul să expire și să dăm alți bani firmelor care se vor ocupa de distrugerea lor controlată. Acum, din nou, „pe surse” televiziunile de propagandă ne arătă că în România a sosit maimuța care s-a deplasat la Rădăuți și a îmbolnăvit cu variolă o pacientă în vârstă de 43 de ani. Ca să le bage maimuța în cușcă, Ministerul Sănătății precizează că în România nu există niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune. Variola nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită contact apropiat. Simptomele sunt ușoare: febră, durere în gât, leziuni la nivelul gurii și ochilor. Boala este, de obicei, ușoară și recuperarea se face în două săptămâni fără tratament, prin izolare și fără „maimuțăreala” la televizor a celor neaveniți.

Lumină de la Ceaușescu

La 16 mai 1972 a avut loc inaugurarea oficială a Sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier I, amplast pe Dunăre la 15 km de Drobeta Turnu Severin. Hidrocentrala este cea mai mare din România și una din cele mai mari din Europa. Făcută de Ceaușescu cu guvernul lui și cu aprobarea coaliției, Hidrocentrala este exploatată împreună cu Serbia și este cel mai mare producător de energie electrică (10 la sută) verde. Pe 20 mai, actualul ministru al energiei Virgil Popescu împreună cu omologul sârb au aniversat la fața locului împlinirea a 50 de ani de la construirea acestui obiectiv. Tovarășul Ceaușescu a lipsit, era la locul unde se amplasa încă o hidrocentrală, Porțile de Fier II. De aici vine lumina în casele noastre la un preț mult mai ieftin, dar ne întrebăm de ce nu s-a demolat! Și mai e de aniversat și hidrocentrala de la Bicaz, care a împlinit 70 de ani, construită de Gheorghiu Dej. Veniți de luați lumină!

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved