B L I T Z

Putin e vinovat

Președintele Klaus Iohannis ne-a anunțat că este foarte mulțumit de funcționarea guvernului și a coaliției pe care o vede să reziste și după 2024, poate chiar pe liste comune la viitoarele alegeri. Și totul merge așa de bine încât ne spune că vor fi crize în valuri, creșteri ale inflației, probleme cu energia și criza alimentară. Acum, după ce și-a atins scopul având guvernul lui, nu mai discută de „ciuma roșie”, care a devenit galbenă, iar Putin este noul Pee-See-Dee. „Vinovat este Putin, care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Nu încercați să căutați vinovații în Guvern, în Parlament, în politică. Și chiar dacă se termină războiul mâine, crizele nu se termină, fiindcă aceste crize se vor prelungi”, ne spune cu nonșalanță președintele. Abia acum ne-am lămurit că din aceste motive ne împrumutăm cu 7,4 la sută dobândă, în timp ce Bulgaria și Ungaria se împrumută cu 2,7 la sută dobândă. Putin e de vină că înainte de război ne-am împrumutat de am ajuns să avem o datorie de aproape 50 la sută din PIB. Tot Putin e de vină că nimeni nu spune ce s-a făcut din acești bani? Noi zicem, domnule președinte, să vorbiți cu Mugur Isărescu să vă dea o ceașcă cu ceai de tei. Calmează.

România analfabetă”

Încă din 2003 legea spune că Guvernul trebuie să aloce 6 la sută din PIB pentru educație, însă toate guvernele de până acum au alocat mai puțin de jumătate din bani. De aproape șapte ani se tot zbate președintele Iohannis să pună în practică Programul „România Educată” și susține că educația este o prioritate. În realitate, când e vorba ca să se acorde resurse, educația e disprețuită. Actualul ministru al educației, Sorin Câmpeanu, vine și ne spune că în România sunt 42 la sută „analfabeți funcțional”. Este exact ca asimptomaticul COVID, adică știe să scrie dar este denumit analfabet. Despre cine sunt vinovații, nu se spune. Nu se spune de ce mulți profesori la titularizare abia sunt de trecere sau iau note sub 3. „România Educată” este un eșec total, care cică e în derulare până în 2024! Cu puțin efort din partea pandemiei, de la Putin și de la guvern vom depăși lejer 51 la sută cifra „analfabeților funcțional”. Și ca să transformăm „România Educată” în „România analfabetă”, pe 4 mai anul acesta Guvernul a aprobat un document care prevede că de la 3,7 la sută, cât a fost cheltuiala cu Educația în 2020, procentul va scădea la 2,4 la sută în 2030, apoi se menține la 2,3-2,4 la sută din PIB până în 2070. Am înnebunit? Nu uitați că în 2005 Mircea Miclea, cel mai bun ministru pe care l-a avut Educația în ultimii treizeci de ani, și-a dat demisia pentru că se alocase din buget doar 3,73 la sută din PIB. Și-acum, Iohannis laudă Guvernul că va acorda 2,3-2,4 la sută până în 2070. Este clar, acum chiar ne îndreptăm spre „România analfabetă”. Probabil scopul este ca tinerii să nu știe să citească și la alegeri să fie însoțiți în cabinele de vot de cei cu carte luată prin plagiat sau șpagă. La sparanghel cu ei, că nu le trebuie carte.

Ceața creierului

Experții Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția că băuturile carbogazoase dulci pot provoca boli cronice și chiar încetinesc activitatea creierului, o problemă destul de gravă. Cu ajutorul băuturilor dulci, care ne dau senzația că ne ascut simțurile, inundăm organismul cu cantități mari de zahăr, coloranți, conservați și adesea cofeină. Medicul Any Shopiro, expert în hematologie și oncologie, susține că la început băuturile dulci oferă senzație de vigilență, dar rezultatul negativ se instalează rapid: ceața creierului. Pofta mare de zahăr, nervi, oboseală, inflamații ale creierului. În cele din urmă aceste lucruri duc la Alzheimer, demență, accident vascular cerebral, boli de inimă. Renunțați, pe cât posibil la aceste băuturi și consumați sucuri naturale din fructe, fără zahăr. Dacă găsiți fructe autohtone, cu atât mai bine.

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved