B L I T Z

Două „prime doamne” în… prima linie

Anastasia Konovalova, tânără profesoară din Odesa, a reușit să-și continue activitatea didactică în România după ce a fost nevoită să părăsească Ucraina din cauza războiului. În numai o săptămână a convins autoritățile din România să ofere un spațiu pentru ca aproape 300 de copii ucraineni să meargă la școală. „Asta e forma mea de rezistență”, spune Anastasia, convinsă că la un moment dat se vor întoarce cu toții acasă și că doar educația le poate salva copiii de urmările războiului. Asta făcea tânăra profesoară din Odesa acum o lună de zile. Asta a făcut și acum, pe 8 mai 2022, doamna profesoară Carmen Iohannis. Și-a arătat preocuparea, exact când Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, a venit în România pentru a-și arăta solidaritatea față de acești oameni și copii năpăstuiți. Prima Doamnă a SUA a ținut să precizeze că a venit în România pentru a petrece „Ziua Mamei” cu mame și copii ucrainieni, care au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului lui Putin. Ați văzut-o până acum pe doamna Carmen Iohannis să se implice alături de copii nevoiași, de oameni amărâți? Nu! La biserică cu soțul de mână și atât! Totul pentru poză, pentru imagine. Și ca să fie imaginea completă, a apărut și Iohannis (fără prompter) să se pozeze alături de cele… două femei. Astă poză îi lipsea din album. În schimb, SUA, care ne iubește, nici acum nu ne lasă să îi vizităm fără vize. OK!

Soarta României stropită cu… whisky

La 9 octombrie 1944 a avut loc întâlnirea între Churchill și Stalin, când premierul britanic a propus lui Stalin ca sferele de inflență să arate astfel:

Grecia: Uniunea Sovietică 10 la sută influență, Marea Britanie 90 la sută;

Ungaria și Yugoslavia: Uniunea Sovietică 50 la sută, Marea Britanie 50 la sută.

Bulgaria: Uniunea Sovietică 75 la sută influență, Marea Britanie 25 la sută.

România: Uniunea Sovietică 90 la sută, Marea Britanie doar 10 la sută. Probabil că din acest motiv Regina Elisabeta a Marii Britanii l-a plimbat cu doar 10 la sută cu caleașca pe Ceaușescu!

Hârtia, care de fapt era un șervețel de masă pe care în batjocură s-au decis aceste lucruri, se află în Arhivele Naționale Britanice iar custodele acestei expoziții afirma: „amândoi băuseră destul de mult și încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influență de după război”. Acest document expus în public arată cum a fost decisă soarta a milioane de oameni printr-o iscălitură după o beție. Istoria rămâne să consemneze de-acum încolo sub ce influență ne vom afla în continuare. Că de prea multe ori ne-am schimbat influența.

Divorț fără Teoria Relativității

Uneori, geniul te face cel mai absurd om. Iată ce lucruri absurde am găsit în volumul „Einstein: Viața și universul său”, scris de Walter Isaacson. Este vorba de condițiile absurde impuse soției sale pentru a renunța la divorț.

Așadar: să i se păstreze hainele în ordine și să primească trei mese pe zi în dormitorul său; să nu-i ceară să stea acasă cu ea și să nu vorbească cu el dacă nu-i cere acest lucru; să părăsească biroul lui când îi va cere acest lucru și să nu fie umilit în fața copiilor, fie prin cuvinte, fie prin comportament.

La câteva luni după semnarea neobișnuitului contract prenupțial, Milova Maric și-a luat cei doi copii și l-a părăsit pe Einstein. Timpul, distanța, masa, energia, cantitatea de mișcare nu au putut fi aplicate în relațiile celor doi soți. E = mc la pătrat.

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved