B L I T Z

Un teritoriu oferit gratis lui Putin

Războiul din Ucraina, prin invadarea țării de către armata Rusiei, dă fiori Europei și lumii întregi. Nu este vorba de o dispută teritorială, ci de o anexare cu forța a teritoriului acestei țări, suverane și independente. Asta, că nu-i place lui Putin calea aleasă de Ucraina spre democrație și valori europene. Istoria civilizațiilor vorbește despre nenumărate dispute privind teritoriile și cu toate astea există un loc pe care nimeni nu îl revendică. Bir Tawil este o mică bucată de pământ cu o suprafață de 2000 km pătrați situată între Sudan și Egipt, dar niciuna dintre cele două țări nu face efort pentru a o anexa oficial. Regiunea este extrem de aridă, stâncoasă și lipsită de resurse naturale. Un fel de Insula Șerpilor, pe care Putin a anexat-o Federației Ruse cu forța, aceasta fiind, acum, a Ucrainei. Liderii celor două țări, Sudan și Egipt, ar trebui să-l invite pe Putin să se instaleze și în ținutul Bir Tawil, fără vărsare de sânge și un război criminal.

Cele mai scumpe alimente

Se anunță o criză alimentară de proporții. Ni se prezintă scenarii cu foametea la ușă, ni se prezintă prețuri crescute cu 10 sau chiar 50 la sută la diverse alimente de bază. Astea sunt prețuri mari? Ce să mai zică bieții acești oameni care consumă zilnic aceste alimente de care mulți nu au auzit de ele.

Șuncă iberică uscată – 400 dolari kg. Vită Kobe – 600 dolari kg. Numai fripturi d-astea mânca fostul prim ministru Răzvan Ungureanu. Cumpărate pentru protocolul de la guvern cu banii noștri. Brânză Moose din lapte de elan – 50 dolari kg. Pui Ayam Ceman (organele și oasele au culoarea neagră) – 2500 dolari, puiul. Șofran, considerat cel mai scump condiment din lume – 400 dolari kg. Trufe albe – 2000 dolari kg. Supă din cuib de rândunică de stâncă – 3000 dolari kg. Colectarea unui cuib fiind foarte periculoasă. Cafea Kapi Luwak – 1200 dolari kg. Boabele sunt adunate din escrementele unor maimuțe care le elimină întregi după ce s-au hrănit cu ele. Ciuperci Matsutake – 600 dolari kg. Caviar Albino – 9100 dolari kg. Ar trebui să știți că cei care consumă astfel de alimente fac alergie la urzici și ștevie și au crize acute de stomac la cartofi și fasole.

Dinamo, în pragul retrogradării

Anii de glorie în perioada postdecembristă ai Clubului Dinamo au fost între 2000-2010. Între 2000 și 2005, Cupa României a devenit Cupa Dinamo, echipa reușind să câștige trofeul de cinci ori consecutiv. După ce a cucerit titlul în 2004, a ajuns în Preliminariile Ligii Campionilor disputând un meci contra Manchester United. Au pierdut acasă cu 2-1 și în deplasare cu 3-0. În 2005 s-a calificat în grupele Cupei UEFA, fiind învinsă de Olimpique Marseille cu 2-1. În sezonul 2006-2007 a câștigat cel de-al 18-lea titlu de Campioană a României. În prezent, Dinamo se află în pragul retrogradării. După meciul cu Gaz Metan Mediaș,unde prestația modestă a adus scorul de 1-0 în favoarea lor, Cornel Dinu nu i-a menajat deloc, arătând că a fost o întâmplare de scor și că este foarte greu de gândit că Dinamo mai poate scăpa de baraj. După ce sunt taxați de suporteri și fani, iată că vine și Cotidianul de Umor Voluntar „Times New Roman”, care își pune amprenta satirică: „Amenințați de spectrul retrogradării, aflată în datorii, Dinamo a reușit să-și schimbe și sigla după ce câinii de acolo au fost vânduți la piață pe post de miei și pe care au luat mai mulți bani decât li s-a oferit pe Torje”. Da, au dreptate cei de la „Times New Roman”, dinamoviștii nu au nevoie de siglă, ci de… echipă!

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved