B L I T Z

Băsescu nu bea lapte, dar nici Iohannis?

Bătrânii, dar mai ales copiii sunt cei mai mari consumatori de lactate. Unul dintre cei mai cunoscuți crescători de vaci pentru lapte, doctorul Mihai Petcu de la „Agroindustriala Pantelimon”, deține singura fermă care mai există din cele 42 de unități care aprovizionau Capitala înainte de 1989. Acesta spune că este imposibil pentru crescători să-și acopere costurile de producție în condițiile în care litrul de lapte este plătit cu circa 2 lei, adică cam cât un kg de porumb. Din păcate, situația devine tot mai grea de la o zi la alta, pentru că se măresc costurile de producție. Mai mult, se aduce foarte mult lapte din import, din Polonia și Bulgaria. Da, dar la ei șefii de stat își iau crosele și călare pe schiuri alunecă prin grajdurile de vaci să vadă cu ce se confruntă, nu vacile, ci producătorii. Și mai beau direct de la sursă și câte o cană de lapte. Mihai Petcu spune că înainte de 1989 cumpărai 5 litri de motorină cu 1 kg de lapte, acum cumperi doar un litru. Soluția ar fi ca bătrânilor să li se dea suzete și copiilor gumă de mestecat.

Groaznicii Ivan și Putin

Ivan al IV-lea Vasilievici, cunoscut și sub numele de Ivan cel Groaznic, a fost primul țar al Rusiei și a domnit între 1547 și 1584. Lista de lucruri nebunești, chiar oribile pe care le-a făcut, au rămas în istoria sângerată. Natura violentă și însetată de sânge a lui Ivan s-a manifestat cel mai tragic în masacrul de la Novgorod. Paranoia sa intensă l-a determinat să omoare aproape 27000 de persoane sub suspiciunea că sunt trădători, iar alte mii au fost torturate. Brutaliza și executa orice persoană pe care o simțea împotriva lui. La finalizarea Catedralei Sf. Vasile, în 1560 i-a scos ochii arhitectului său pe motiv să nu mai poată proiecta ceva la fel de frumos. Îl putem asemăna cu Ivan cel Groaznic și pe Putin, în capul căruia asasinatul politic este una din trăsăturile sale specifice. Metoda e mai simplă decât a lui Ivan. Prin otrăvire cu substanțe necunoscute sau prin dispariții. Masacrurile comise împotriva populației din Ucraina, ștergerea de pe hartă a multor localități, uciderea a mii de civili, de copii, îl fac indiferent. Pe de altă parte, minte și duce o propagandă de dezinformare ca și cum toți morții din Ucraina sunt actori care joacă în diverse filme. Un dement zămislit a aruncat Europa în aer și amenință că va folosi arma nucleară dacă nu-i reușește planul. Opriți-l, oameni buni !

Nici usturoi n-ai mâncat, nici gura nu-ți miroase

Ce bun e un mujdei de usturoi cu un pește prăjit, merge și cu o ciorbă de burtă, cu pastramă sau slănină. Usturoiul este o sursă excelentă de alicină, un compus care conține sulf asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Unele cercetări sugerează că alicina ar putea ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar și poate oferi protecție bolilor de inimă și cancerului. Usturoiul scade tensiunea arterială și nivelul de colesterol, stabilizează nivelul zahărului din sânge, protejează sănătatea creierului și reduce acneea. Este un antioxidant puternic și are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. Păcat că pe piață a dispărut usturoiul românesc și acum îl aducem din China, să mâncăm mujdei din chimicale.

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved