B L I T Z

Parlamentari cu Eminescu în buzunar

Începând din 1999 UNESCO a declarat ziua de 21 martie „Ziua Internațională a Poeziei”, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritalității universale. Astfel, în această zi s-a urmărit să se susțină creația poetică și stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă a oamenilor. Dacă această zi ar fi avut loc în timpul unor campanii electorale, să fi văzut îmbulzeală la manifestările organizate de biblioteci, școli și instituții culturale. Să fi văzut parlamentari cu Eminescu în buzunar recitând sau citind versuri proprii. Numai că, și de data asta Biblioteca Județeană și-a făcut datoria, marcând evenimentul în lipsa cititorilor de prompter. Totuși, în această zi a fost binevenită și o epigramă: Cozile de secure / Dar și cele de topor / Sunt votate de pădure / Cu aviz de la popor . Imbulzeala domnilor de care vorbim va fi la BunaVestire, fiindcă nu se mănâncă poezie, ci pește.

Kirill se închină lui Putin

Patriarhul Kirill al Moscovei a declarat că este de acord cu războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, declaând o revoltă în Biserca Ortodoxă Rusă, o revoltă despre care mari experți spun că este fără precedent. Patriarhul Kirill, în vârstă de 75 de ani, este un aliat a lui Putin. Cu gândul la Dumnezeu, el vede războiul ca o modalitate de „apărare” față de așa zisul Occident decadent și consideră că invazia armatei ruse în Ucraina este o cruciadă iar prezența militară la granițele Rusiei a trupelor NATO creează o prăpastie între ruși și ucraineni și încearcă să reeduce oamenii din Ucraina pentru a deveni dușmanii Rusiei. Acest patriarh este caracterizat de agențiile de presă internaționale drept o trâmbiță ideologică a lui Putin și reamintesc că își bate joc de faptul că solidaritatea între biserici se abține de la acțiuni incompatibile cu crimele de război. Poate din această apropiere de Putin nici nu este … prea fericit.

Cel mai lung pod suspendat din lume

Turcia a inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume, construit peste Strâmtoarea Dardanele, frontieră naturală între Europa și Asia. Podul, lung de 4, 6 km și cu o distanță de 2 km între cei doi piloni este primul care se întinde peste această strâmtoare care leagă Marea Egee de Marea Marmara și a fost construit în cinci ani. Lucrarea, care a costat 2,5 miliarde de euro, se adaugă altor trei poduri care leagă cele două continente și va permite conectarea Turciei de Est de Anatolia, ocolind Istambulul. La noi se afă în construcție Podul de peste Dunăre de la Brăila, care va avea o lungime de 1,974 metri cu o deschidere centrală de 1,120 metri și se preconizează a fi gata anul acesta după patru ani de execuție. În 32 de ani de capitalism am construit doar un pod peste Dunăre (Calafat – Vidin), care leagă România de Bulgaria. Mai avem unul care ne leagă de Bulgaria (Giurgiu -Ruse) construit în doi ani (1952-1954) pe timpul lui Gheorghiu Dej, altul construit pe timpul lui Ceaușescu (Giurgeni – Vadul Oii) construit în cinci ani (1972-1977) și Podurile Dunărene, amplasate paralel cu cel construit de Anghel Saligny, construite în perioada zece ani (1977-19870, adevărate opere de artă recunoscute pe plan mondial. Despre proiectele Chiciu – Silistra și cel de la Turnu Măgurele nu se mai știe nimic, la fel cum nu se știe, de 32 de ani, de autostrada Comarnic -Brașov. Vorba cântecului: „Tăim decenii de împliniri mărețe / Trăim decenii de muncă și avânt.”

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved